Maarten Tjallingii rijdt tijdens de Tour van 2010 over de Erasmusbrug ANP
NOS Nieuws Binnenland Wielrennen

Rotterdam wil Tour de France weer naar Nederland halen

De gemeente Rotterdam gaat proberen om de start van de Tour de France opnieuw naar de Maasstad te halen. In 2023, 2024 of 2025 moet de grote wielerwedstrijd in de havenstad beginnen, vinden ze op het stadhuis.

"Het is een enorm groot evenement. Een spektakel dat past bij deze stad", zegt wethouder Sven de Lange. "Met de Erasmusbrug en onze skyline is er geen mooiere startplek mogelijk dan onze stad. 2023, 2024 of 2025, het maakt mij niet uit, als het maar in Rotterdam wordt georganiseerd."

Rotterdam staat op de pedalen, zegt De Lange:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Wij staan als Rotterdam nu vol op de pedalen'

In 2010 startte de Tour ook in de stad. Toen kwamen er meer dan vierhonderdduizend mensen kijken naar een korte tijdrit die onder meer over de Erasmusbrug ging. "We hebben toen een groot feest gehad in deze stad", aldus de wethouder. "Dat staat bij iedereen nog op het netvlies en dat feest willen we herhalen. En ik denk dat het nog een beetje mooier kan."

Miljoenen

De stad gaat bij ASO, het Franse bedrijf dat de ronde organiseert, kenbaar maken dat ze de start willen organiseren. Daarna moet er geld bij elkaar worden gebracht, om als kandidaat te kunnen meedingen. Hoeveel er nodig is kan de gemeente niet zeggen, maar volgens de wethouder gaat het om miljoenen euro's.

"We gaan er zelf miljoenen in steken, maar we moeten ook geld ophalen bij andere overheden en partners." De stad hoopt dat geld terug te verdienen. "We weten van 2010 dat er heel veel geld terugkomt en dat we er allemaal van profiteren."

In 2015 begon de Ronde van Frankrijk voor het laatst in Nederland; dat was in Utrecht. In totaal startte de Tour zes keer in Nederland.

STER reclame