NOS Nieuws

Europa deze week: Britten tellen af naar stemming

  • Hans Brom

    redacteur Buitenland

  • Hans Brom

    redacteur Buitenland

Het is nu echt aftellen voor de Britten.

Komende week is de cruciale stemming in het Lagerhuis over de deal die premier May en EU-onderhandelaar Barnier in Brussel in elkaar hebben getimmerd. Of die overeenkomst over de scheiding en de politieke verklaring over de toekomst met gejuich wordt ontvangen of weggehoond, de uitkomst is hetzelfde: de Britten verlaten binnenkort de Europese Unie.

Take it or leave it had er op het omslag kunnen staan. Dit is het, zeggen alle EU-leiders, graag of niet. Bekijk hier de aflevering van Europa Deze Week:

Europa deze week: Britten tellen af naar stemming

Aan Britse kant zijn de signalen soms wat minder stellig. Een harde brexit of toch uitstel? Elk standpunt is hoorbaar, het een wat harder dan het andere.

Maar intussen gaat de Europese Unie gewoon door. Er is werk aan de winkel. Zoals het beter regelen van het vrachtverkeer over de weg. Met name wat betreft het lot van de chauffeurs. Een 9 tot 5 baan is dat nooit geweest, maar er bleek meer regulering nodig om het aantal 'snelwegnomaden' terug te brengen. Chauffeurs die weken en zelfs maanden achtereen in hun cabine wonen, werken en slapen. Voor bitter weinig geld.

De EU en de Britten zijn inmiddels in een wat vreemd niemandsland terechtgekomen. De Britse minister van Verkeer heeft wel meegepraat over het bereikte compromis, maar is niet meer verplicht het in zijn land toe te passen. Hetzelfde geldt voor de Britse Europarlementariërs. Zij stemmen komende januari voor of tegen, maar zadelen alleen anderen op met hun keuze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl