Een zwangere steurgarnaal, omringd door familie WNF | Gino Symus

De Belg Gino Symus heeft de WWF-Frans Lanting Photo Award gewonnen. Symus won de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland met zijn onderwaterfoto van een steurgarnaal met eitjes.

Volgens de jury is onderwaterfotografie in Nederland geen makkelijke opgave, gezien het troebele water en de stroming. "Toch is deze fotograaf erin geslaagd om op geraffineerde wijze een zwangere steurgarnaal te fotograferen."

De jury bestond uit presentator Humberto Tan, model en fotografe Kim Feenstra, wildlife-fotograaf Jasper Doest, Christiaan van der Hoeven van het Wereld Natuur Fonds en de naamgever van de prijs, de wereldberoemde Nederlandse natuurfotograaf Frans Lanting. De commissie was onder de indruk van Symus' foto.

"De zon boven het water zorgt voor tegenlicht en je kunt zelfs de eitjes in het lijf van de garnaal zien. Met een heel goede combinatie van techniek, esthetiek en inhoud laat deze fotograaf zien hoe bijzonder het leven onder water in Nederland is."

'Plastic dood' WNF | Dirk Hoogenstein

Bij de jonge talenten won de 12-jarige Dirk Hoogenstein uit Utrecht. Hij maakte een aangrijpende foto van een dode jan-van-gent, omringd door plastic afval. De Kids Award werd in de wacht gesleept door de 8-jarige Duco Slooff uit Zeist. Volgens de jury legde Duco op een "artistieke manier een spinnenweb met dauwdruppels vast".

Het web zonder spin WNF | Duco Slooff

De foto van Mark de Wit (15) uit Den Hoorn werd door het publiek verkozen tot beste foto. De Wit spotte tijdens een boswandeling een damhert, omringd door zonnestralen die door de bomen schenen.

Hert in 't licht WNF | Mark de Wit

Winnaar Symus wint een fotoreis naar een WWF-project in Zambia. Hij gaat daar onder professionele begeleiding van Jasper Doest de natuur fotograferen. De andere prijswinnaars winnen een verblijf in een vakantiepark.

De 200 beste foto's van deze editie van de natuurfotowedstrijd zijn gebundeld in het boek Ooggetuigen. Daarnaast zijn de beelden tot 14 december te zien in het Nederlandse Fotomuseum in Rotterdam.

STER reclame