John van Gorkum

Barista uit Son zet lekkerste bak koffie ter wereld

time icon

Een 32-jarige barista uit Son in Brabant heeft dit weekend het Dubai International Coffee Championship 2018 gewonnen, het wereldkampioenschap koffie maken. "Ik ben bijzonder blij met deze titel", zegt barista Merijn Gijsbers tegen Omroep Brabant.

Eigenlijk was hij helemaal niet van plan om zich in te schrijven voor de koffiewedstrijd. "De afgelopen drie jaar ben ik van wedstrijd naar wedstrijd gegaan. Ik wilde een tussenjaar nemen, maar toen deze wedstrijd voorbijkwam, begon het toch weer te kriebelen", zegt hij.

'Koffiezetten is geen trucje'

Na twee dagen van koffiebonen branden, opschenken en serveren, bleven er bij het International Coffee Championship zes barista's over voor de finale. Pas een dag van tevoren kregen de finalisten te horen met welke koffiebonen, soort melk en apparatuur ze moesten werken. "Door de korte voorbereidingstijd komt het echt op de juiste skills aan. Koffiezetten is geen trucje."

De finalisten moesten aan de slag met een espresso, melkkoffie, filterkoffie en een zogeheten signature-drink. De jury was vooral te spreken over dat laatste drankje. "Een koffiedrank met cacao en kokos met daarnaast een spijs van drop met witte chocolade en een roos", beschrijft Gijsbers het kunststukje.

Routine

De jury was niet alleen onder de indruk van de smaak van de drankjes. Ze konden ook Gijsbers manier van werken, routine en zijn gastheerschap waarderen.

De titel levert Gijsbers behalve de eer 40.000 dollar op, ruim 35.000 euro. "De titel staat goed op mijn cv. Of er nog iets meer uit voortkomt kan ik niet inschatten. Van het prijzengeld gaan nog veel kosten af. Rijk word ik er niet van."

Dit is een artikel van

STER Reclame