Kramer blijft tobben met rug: 'Heb niet de illusie dat het helemaal weggaat'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kramer vol twijfels over rug: 'Het zal vast een keer goedkomen, toch?'

"Het zal vast een keer goedkomen, toch?" Sven Kramer praat met een voor hem opmerkelijke onzekerheid over de rugblessure die zijn seizoen verstiert. Kramer heeft doorgaans het hart op de tong, maar wanneer hij praat over zijn klachten, slaat de twijfel toe.

Want komt de schaatser die onlangs vierde werd in de B-groep van een wereldbeker op de 1.500 meter wel weer op het niveau waarmee hij jarenlang bijna elke denkbare titel veroverde en niet zelden keer op keer prolongeerde?

'Het gaat met vallen en opstaan'

De rugproblemen zijn niet nieuw, Kramer heeft er al jarenlang last van. Maar nadat hij zich had vertild aan een koffer in aanloop naar de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen verergerden zijn klachten. Hij keerde eerder dan gepland terug uit Japan en gunde zijn lichaam rust.

"Het gaat langzaam beter", zegt hij op trainingskamp in het Italiaanse Collalbo, "maar voor een topsporter is het natuurlijk nooit snel genoeg. Het gaat met vallen en opstaan. Voor mij is het allerbelangrijkste dat ik weer in redelijke doen ben tussen Kerst en Oud en Nieuw."

Van 28 tot en met 30 december wordt in Heerenveen gestreden om de titels op de NK afstanden en dat toernooi fungeert bovendien als kwalificatietoernooi voor de WK afstanden, de EK en WK sprint en de laatste wereldbekers van het seizoen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kramer op trainingskamp in Collalbo: de hele reportage

Het zou kunnen dat Kramer volgend weekeinde al aan de start staat van de wereldbeker in Heerenveen. Hij heeft punten nodig om zich te plaatsen voor de seizoensfinale in maart, maar de Fries rijdt alleen als het echt goed gaat met de rug. "Als het een risico zou zijn, doe ik het niet. Maar gaat het goed, dan doe ik het wel."

De kans op deelname in Heerenveen is niet bijzonder groot, want Kramer stond sinds zijn terugkeer uit Japan, half november, nog maar nauwelijks op het ijs. "Drie keer", zegt hij woensdag voor de training na even nadenken tegen verslaggever Bert Maalderink en hij beaamt dat het niet veel is.

Ik heb niet de illusie dat het ooit helemaal weggaat.

Sven Kramer

"Je probeert er zo veel mogelijk rekening mee te houden, maar uiteindelijk moet je ook gewoon arbeid leveren om de prestaties neer te zetten. Je moet altijd de juiste balans zien te vinden. En dat is niet altijd even makkelijk."

Door de rug kan hij niet trainen zoals hij zou willen. "Als ik voorzichtig ben, kan ik veel voorkomen, maar ik kan natuurlijk niet alles voorkomen. Het beste wat ik kan doen, is alleen schaatsen en verder helemaal niks. Maar goed, dan heb je ook geen leven meer. Al is het me het nu nog wel waard."

De vraag is waar Kramer zich dit seizoen nog laat zien. "Als het heel erg goed gaat, wil ik natuurlijk het liefst alles rijden. Maar zou het wat minder gaan, kan je natuurlijk wat minder rijden", zegt hij tegen Maalderink.

Alleen de vijf kilometer bij de WK afstanden?
"Ja, dat zou kunnen."

En de EK allround laten gaan?
"Dat is op dit moment niet mijn insteek, maar het zou kunnen."

Doet het pijn om zo te denken?
"Ja, zeker."

Sven Kramer NOS

Wanneer Kramer weer van het ijs stapt na de training op de fraaie buitenbaan van het Italiaanse bergdorp, is goed te zien hoe kwetsbaar zijn rug is.

Heb je nu last?
"Ja, altijd wel. Maar ja, ik heb niet de illusie dat het ooit helemaal weggaat."

Ik zie er niks van, maar ziet een kenner dat er iets is?
"Dat weet ik niet, dat is moeilijk. Ik kan natuurlijk wel aardig schaatsen, dus zo snel zul je het ook niet zien."

Maar je voelt het wel?
"Ja, ik voel het zelf natuurlijk. Maar hé, ik hoop gewoon dat het langzaam beter gaat. En dan zal het vast een keer goedkomen, toch?"

STER Reclame