NOS SchaatsenAangepast

Schulting wint zilver op 1.500 meter en bezorgt aflossingsploeg eerste seizoenszege

Schulting bezorgt Nederland aflossingsgoud, nare val Choi

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft de wereldbekerwedstrijden in Almaty (Kazachstan) afgesloten met een gouden en een zilveren medaille. In zowel de eindstrijd van de 1.500 meter als de aflossingsfinale duelleerde Schulting met de kopvrouw van de Zuid-Koreanen, Choi Min-jeong.

Schulting bezorgde de Nederlandse ploeg de eerste relayzege van het seizoen met een ultieme inhaalactie. De Zuid-Koreaanse vrouwen reden in de slotfase van de finale tot aan de laatste bocht aan de leiding. Daarin ging Schulting binnendoor bij Choi, die lelijk onderuitging toen ze weer naast de Nederlandse probeerde te komen. Choi moest het ijs per brancard verlaten. De Zuid-Koreaanse vrouwen veroverden nog wel het zilver.

Choi klopt Schulting op 1.500 meter

Een klein uur eerder was Choi de sterkste op de 1.500 meter. Schulting reed in de finale lange tijd achteraan, maar sloop in de slotronden naar voren.

Met een fraaie inhaalactie ging ze voorbij de Canadese Kim Boutin. Ze slaagde er echter niet in om in de laatste ronde ook de Zuid-Koreaanse olympisch- en wereldkampioene te passeren.

Schulting moet genoegen nemen met zilver op 1.500 meter

Schulting kent in de alles-of-niets-sport een zeldzaam stabiele seizoensstart met vier overwinningen in zes individuele afstanden die ze reed in de wereldbekercyclus. Ze heeft geen last meer van de wisselvalligheid die haar de afgelopen jaren geregeld goede resultaten kostte. Zaterdag greep Schulting in Almaty voor de derde keer dit jaar de winst op de 1.000 meter, de afstand waarop ze olympisch kampioene is.

Zilver voor Van Ruijven

Op de 500 meter pakte Lara van Ruijven voor de tweede keer dit seizoen een medaille. Na de winst in Calgary sleepte Van Ruijven in de Kazachstaanse hoofdstad het zilver in de wacht na een tumultueuze finale.

Zilver voor Van Ruijven ondanks val op 500 meter

Van Ruijven reed in tweede positie toen ze onderuit werd gegleden met de Poolse Natalia Maliszewska. De videoscheidsrechter oordeelde dat Sofia Prosvirnova de val had veroorzaakt, waarna de Russische gediskwalificeerd werd. Het goud ging naar de Hongaarse Petra Jaszapati.

Yara van Kerkhof kwam in de halve finales niet verder dan de derde plaats, maar eindigde het toernooi op de kortste afstand toch goed door de B-finale te winnen. Rianne de Vries eindigde in de B-finale van de 1.500 meter als derde.

Bekijk hieronder de overwinning van Schulting op de 1.000 meter van zaterdag:

IJzersterke Schulting weer de beste op 1.000 meter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl