Krumins gaat voor medaille bij EK cross in Tilburg

Susan Krumins is vanmiddag, na de afmelding van Sifan Hassan, de belangrijkste Nederlandse troef voor het podium tijdens de EK cross. "Ik denk zeker dat ik individueel een medaille kan halen. En als team maken we ook kans. Dus dat is het doel."

Krumins is een van de vijf Nederlandse atletes die van start gaan op het 8,3 kilometer lange parcours op safaripark Beekse Bergen in Tilburg. Er wordt gestreden om individuele prijzen, maar elke wedstrijd kent ook een landenklassement, waarvoor de beste drie atletes per land meetellen.

Naast Krumins komen Maureen Koster, Jip Vastenburg, Jill Holterman en Julia van Velthoven in actie bij de vrouwen. Michel Butter, Khalid Choukoud, Ronald Schröer en Roy Hoornweg staan bij de mannen namens Nederland aan de start .

Slim lopen

"Als juniore werd ik derde op de EK cross in Tilburg en won ik goud in Brussel, waar ook heel veel Nederlandse fans bij waren. Nu heb ik voor de derde keer een kans om voor thuispubliek te lopen. Dus ik wil er weer wat moois van maken."

Susan Krumins viert haar zilveren plak op de EK atletiek op de baan AFP

De 32-jarige Krumins pakte afgelopen zomer verrassend zilver op de 10.000 meter bij de EK atletiek op de baan. Totaal uitgeput kwam ze in Berlijn over de streep. "Op de cross moet je nog beter je krachten verdelen. Als je kapot gaat en ook nog allerlei heuveltjes en modder tegenkomt, kun je helemaal stil komen te staan. Dus je moet slim lopen."

Daar komt nog bij dat er in het veld veel concurrentie is. "Alle afstanden komen op de cross bij elkaar: 1.500 meter, 3.000 meter, steeplechase, 5 kilometer, 10 kilometer en zelfs de marathon. Wat dat betreft is de cross het sterkst bezette onderdeel van het jaar."

STER reclame