India overklast Canada op WK hockey ondanks 'Nederlandse' goal

Nederlandse hockeyer Van Son scoort voor Canada op WK

India heeft zich op het WK hockey in eigen land verzekerd van groepswinst. De Indiërs wonnen met 5-1 van Canada, waar de Nederlander met een dubbel paspoort Floris van Son de enige Canadese treffer maakte, en bleven daardoor België op doelsaldo voor.

Van Son tekende in de tweede helft voor de gelijkmaker tegen het gastland. Hij werd door de Canadese bondscoach op het laatste moment ingevlogen als invaller. De in Amsterdam woonachtige Van Son, speler van promotieklasser (het tweede niveau in Nederland) HIC uit Amstelveen, heeft een Canadese vader en kon zodoende een Canadees paspoort krijgen. In het verleden kwam Van Son uit voor Jong Oranje.

Bij die gelijke stand zou België groepswinnaar worden en zich direct voor de kwartfinales plaatsen, maar India herstelde zich in de tweede helft knap. Mede dankzij twee goals van Lalit Upadhyay liep het gastland in een tijdsbestek van elf minuten uit naar 5-1.

België deed eerder op de dag wat het moest doen: Zuid-Afrika, dat na één minuut al een voorsprong nam, werd met 5-1 verslagen. Alex Hendrixckx, speler van Pinoké, nam twee goals voor zijn rekening.

Vervolgens moesten de Belgen, die eerder in de week met 2-2 gelijkspeelden tegen India, in de wachtkamer plaatsnemen. Ze werden uiteindelijk tweede in de groep omdat India een beter doelsaldo had. Alleen bij een gelijkspel of nederlaag van India zouden onze zuiderburen voorkomen dat ze als nummer twee nog achtste finales moeten spelen.

België tegen Oranje?

Omdat België tweede is geworden in groep C speelt het in de achtste finales tegen de nummer drie van groep D, wat mogelijk Oranje wordt. Nederland staat nu tweede in de groep, maar wordt bij een nederlaag tegen Pakistan (zondag) hoogstwaarschijnlijk derde.

Wanneer Nederland tweede wordt in de groep, speelt het tegen het Canada van Floris van Son.