NOS Schaatsen

Zonder Nederlandse concurrentie heeft Joeskov vrij spel op 1.500 meter

Joeskov klasse apart op 1.500 meter bij afwezigheid meeste Nederlanders

Bij gebrek aan Nederlandse concurrentie heeft Denis Joeskov met ruim verschil de 1.500 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Tomaszow (Polen). Joeskov was met 1.46,78 bijna zes tienden sneller dan de Japanner Seitaro Ichinohe.

De winst op de 500 meter ging ook naar een Rus. Pavel Koelizjnikov won net als vrijdag en greep daarmee zijn derde seizoenszege.

Nederlanders op trainingskamp

De vijf Nederlanders die zich op de 1.500 meter bij de kwalificatiewedstrijden begin november hadden geplaatst voor de eerste wereldbekers zijn allen afwezig. Kjeld Nuis, Sven Kramer, Patrick Roest, Thomas Krol en Douwe de Vries rijden allemaal bij Team Jumbo, dat een trainingskamp in het Italiaanse Collalbo houdt.

Marcel Bosker (rijder van TalentNED, de ploeg van Peter Kolder) was daardoor de enige Nederlander in de A-groep. Hij noteerde 1.49,27 en kwam daarmee niet verder dan de elfde plek.

Bosker: 'Ik ben niet goed genoeg om wereldbekers over te slaan'

Nuis en Joeskov hadden beiden één wereldbeker gewonnen dit jaar. Joeskov klopte de Nederlander in Obihiro, een week later was Nuis de beste bij afwezigheid van zijn grote Russische concurrent, die vorig seizoen door een dopingverleden de Olympische Spelen moest missen.

Seitaro Ichinohe leidt de wereldbekerstand, omdat hij driemaal in de topvijf eindigde.

Russische zege, Japanse leider

Ook op de 500 meter wordt de wereldbekerstand aangevoerd door een Japanner. Tatsuya Shinhama dankt zijn eerste positie voornamelijk aan twee zeges in Tomakomai, in Polen eindigde hij zaterdag als tweede.

Koelizjnikov was met 34,67 nog sneller dan vrijdag, toen hij het baanrecord op 34,83 bracht. Het was Koelizjnikovs twintigste wereldbekeroverwinning op de 500 meter. Vrijdag had hij in Polen ook al zijn tiende zege op de 1.000 meter geboekt.

Koelizjnikov net als vrijdag de beste op 500 meter

Shinhama won zaterdag zilver met 34,87. De Japanner stelde vrijdag teleur met de zesde plek. Yuma Murakami, vrijdag vierde, haalde nu wel het podium, iets wat hem in Tomakomai ook was gelukt.

Kai Verbij werd slechts tiende en Dai Dai Ntab kwam in de laatste bocht ten val. "Ik heb eigenlijk best wel een lekker race gereden", zegt Ntab opvallend opgetogen. "Ik begrijp dat dat voor de mensen thuis een beetje raar is, maar ik was goed onderweg en wil me daar op focussen."

Bekijk hieronder de uitslag van de 1.500 meter voor mannen:

Bekijk hieronder de uitslag van de 500 meter voor mannen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl