Monseigneur Harrie Smeets voorafgaand aan zijn wijding tot bisschop ANP
NOS Nieuws Binnenland

Deken Harrie Smeets gewijd tot bisschop van Roermond

De Sint-Christoffelkathedraal in Roermond was vandaag tot de nok toe gevuld met genodigden voor de wijding en installatie van monseigneur Harrie Smeets tot bisschop van Roermond. Alle 1200 plaatsen in de kerk waren vergeven.

Onder de aanwezigen waren 24 bisschoppen: alle Nederlandse bisschoppen die in functie zijn en ook kardinaal Simonis, die met emeritaat is. Alleen kardinaal Eijk ontbrak om medische redenen. Ook in de kathedraal waren de pauselijke nuntius in Nederland, monseigneur Cavelli, en bisschoppen uit omringende bisdommen in Duitsland en België.

Omdat niet alle genodigden in de Sint-Christoffelkathedraal pasten, werden nog eens 300 gasten ondergebracht in de vlakbij gelegen Munsterkerk. Zij volgden de wijding via een groot scherm.

Lopen jij. Goed bidden en gedraag je.

Bisschop Smeets over de woorden van zijn moeder

Na afloop nam Smeets nog even kort het woord en legde een verband tussen een staf die hij vijftig jaar geleden kreeg en de bisschoppelijke staf die hem vandaag werd overhandigd. "Toen ik in groep 3 zat, de toenmalige klas 1, was er de jaarlijkse sacramentsprocessie in de parochie in Born. Omdat wij nog niet in communiepakje mee mochten, werden we tot herdertje gebombardeerd. Met bijbehorende staf."

In de kathedraal hield Smeets een zilver geschilderd zandbakschepje op, tot hilariteit van de aanwezigen. "Toen mijn moeder het me gaf zal ze iets gezegd hebben als 'Lopen jij. Goed bidden en gedraag je'. Die woorden herkende ik vandaag toen ik de bisschoppelijke staf kreeg. Die tocht met de staf gaat vandaag verder."

"Vraag u niet af wat wij met Gods woord doen, maar wat Gods woord met ons doet. Daarom durf ik dit ambt hier in Limburg aan", zei Smeets tot slot. Die uitspraak leverde de nieuwe bisschop een applaus op.

STER reclame