Neymar en Kylian Mbappé Pro Shots

L'Équipe weet het zeker: PSG moet Neymar of Mbappé verkopen

time icon

Paris Saint-Germain stond vrijdag centraal in alle berichtgeving rond een eventuele transfer van Frenkie de Jong. De Franse club zou Ajax 75 miljoen euro willen betalen voor de 21-jarige middenvelder. Voormalig Ajax-speler Maxwell sprak namens de Franse club deze week in Amsterdam met Ali Dursun, de manager van De Jong. Marc Overmars bevestigde desgevraagd de belangstelling van PSG.

Maar op hetzelfde moment dat het nieuws in Nederland doorsijpelde, voerde Paris Saint-Germain een heel ander strijd. De doorgaans goedgeïnformeerde sportkrant L'Équipe publiceerde dat PSG één van zijn twee grote sterren, Neymar of Kylian Mbappé, juist moet verkopen. Dat zou aankomende zomer gaan gebeuren.

Neymar en Kylian Mbappé staan op nummer één en twee van de lijst 'duurste transfers ooit'. PSG betaalde in 2017 Barcelona 220 miljoen euro voor Neymar. AS Monaco ontving deze zomer 180 miljoen voor Mbappé nadat de aanvaller eerst een jaar was verhuurd aan PSG.

De topclub uit Parijs zou dit moeten doen als voorzorgsmaatregel om zich zo aan de Financial Fair Play-regels van de UEFA te houden. Op deze manier zou PSG een zware sanctie ontlopen.

'Desinformatie'

De club reageerde vrijdagavond als door een adder gebeten. In een statement ontkende Paris Saint-Germain het verhaal en haalde het uit naar de Franse krant. De club schreef dat PSG wordt "geconfronteerd met de desinformatie van L'Équipe en de niet-aflatende pogingen om het imago van de club te ondermijnen".

Ook twijfelt PSG of de redactie van L'Équipe wel "eerlijk en zonder bijbedoelingen opereert als het gaat om nieuws rondom de Parijse club".

Paris Saint-Germain
@PSG_inside
Communiqué du club
7 maanden geleden

L'Equipe was niet bepaald onder indruk van het statement van PSG. Zaterdagochtend stond de voorpagina van de sportkrant volledig in het teken van de ontwikkelingen bij PSG.

"Wat als ze niet blijven", prijkte op de voorpagina van de krant. Om te vervolgen met 'PSG is klaar om een ster te verkopen'.

Onderzoek UEFA

De UEFA begon in 2017 met een onderzoek naar de financiële gang van zaken bij PSG. "Het onderzoek richt zich op de naleving van de break-even-eis, met name in het kader van de recente transferactiviteit", aldus de woordvoerder van de UEFA.

Het break-even-principe houdt in dat clubs over een periode van drie jaar geen grote verliezen mogen maken.

L'ÉQUIPE
@lequipe
La une de L'Équipe de ce samedi 8 décembre Téléchargez le journal 👉 https://t.co/auPdYwXjEA
7 maanden geleden

Het bleef daarna lang stil. Maar in september van dit jaar maakte de UEFA bekend dat het onderzoek naar de enorme uitgaven van de Franse topclub zou worden heropend.

De UEFA had eerder nog laten weten dat PSG niets had gedaan wat niet is toegestaan. Om die reden besloot PSG een klacht in te dienen bij het internationale sporttribunaal CAS tegen de UEFA.

Zestig miljoen boete

In 2014 kreeg de Franse club ook al een sanctie voor het schenden van de Financial Fair Play-regels. Een Qatarese sponsorcontract van 200 miljoen euro was overgewaardeerd, aldus de UEFA. De voetbalbond halveerde het contract, gaf een boete van 60 miljoen euro en legde een aantal beperkingen op.

Neymar en Kylian Mbappé op de tribune getty

STER Reclame