Arie Kievit

Op de Oosterscheldekering in Zeeland wordt vandaag het NK tegenwindfietsen gehouden. Volgens de organisatie fietsen een paar honderd mensen tegen de wind in. Ze moeten 8,5 kilometer afleggen.

De wedstrijd mag alleen doorgaan als het hard waait. Er moet minstens een windkracht 7 zijn. Bedenker, organisator en deelnemer Robrecht Stoekenbroek zei vanmorgen bij het NOS Radio 1 Journaal al dat het met die wind wel goed zou komen.

"Ik zag dat het al verboden is om met aanhangers over de Oosterscheldekering te rijden." Hij hoopt dat het niet alleen hard waait, maar dat het ook flink gaat regenen. "Dan wordt het afzien groter."

Arie Kievit

Stoekenbroek heeft het kampioenschap bedacht met een groepje mensen dat "een soort ongezonde interesse heeft voor het oer-Hollandse afzien". Hij benoemt dat iedereen een soort van jeugdtrauma heeft voor het fietsen naar school tegen de wind in. "Toen dachten we: hoe mooi zou het zijn als je daar met een race mee zou kunnen afrekenen."

De deelnemers hebben de wind niet frontaal op hun gezicht. De wind komt vanuit het westen tot zuidwesten en heeft een kracht van 7 Beaufort, meldt Omroep Zeeland.

The Dutch Mountain

De Oosterscheldekering is de beste plek om zo'n race te houden, vindt Stoekenbroek. "We noemen hem al liefkozend The Dutch Mountain. Het is hier wonderschoon. Ik kan geen mooiere plek bedenken."

De wedstrijd is dit jaar voor de vijfde keer en duurt tot ongeveer 13.00 uur. Dan moet ook bekend zijn wie er heeft gewonnen.

STER reclame