NOS SchaatsenAangepast

Oppermachtige Schulting grijpt opnieuw wereldbekergoud op 1.000 meter

IJzersterke Schulting weer de beste op 1.000 meter

Op shorttrackster Suzanne Schulting staat nog altijd geen maat. De Nederlandse troef heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Almaty (Kazachstan) alweer voor de derde keer dit seizoen de 1.000 meter gewonnen.

Schulting greep in de finale na twee rondes de koppositie en behield de leiding zonder al te veel problemen. Rianne de Vries kwam niet verder dan de vierde plaats.

Vijf afstanden, vier zeges

Schulting, olympisch kampioene op de kilometer, is sterk aan het seizoen begonnen. Waar ze zichzelf vorig jaar nog weleens in de weg zat met een haar jeugdig enthousiasme, rijdt ze dit jaar buitengewoon stabiel.

Schulting won vier van de vijf individuele afstanden die ze reed in de wereldbekercyclus. Ze zegevierde in Calgary en Salt Lake City al op beide 1.000 meters waaraan ze deelnam en daarnaast toonde ze zich in Salt Lake City de sterkste op de 1.500 meter.

Suzanne Schulting

Een klein uur na haar overwinning stond Schulting alweer op het ijs voor de halve finales van het aflossingstoernooi. Met Rianne de Vries, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven plaatste ze zich voor de finale op zondag.

De Nederlandse ploeg reed lange tijd aan de leiding, maar moest de eerste positie in de slotfase afstaan aan Canada. In de slotronde zorgde Schulting ervoor dat Oranje de race alsnog won. Zondag zijn in de finale naast Canada ook Zuid-Korea en Italië tegenstander van Nederland.

Yara van Kerkhof

In het individuele toernooi kwamen de andere Nederlandse vrouwen niet in de buurt van de medailles. Lara van Ruijven strandde op de 1.000 meter in de halve finales. Ze moest genoegen nemen met de B-finale, waarin ze derde werd.

Op de 1.500 meter kwam Yara van Kerkhof in de halve finales niet verder dan de vijfde plaats, waardoor ze ook de B-finale misliep. De afstandszege ging naar de Zuid-Koreaanse Kim Geon-hee.

Vroege uitschakeling mixed-relay

De Nederlandse ploeg op de gemengde aflossing is al uitgeschakeld. In Noord-Amerika veroverde Oranje tweemaal zilver, maar in Almaty werden de kwartfinales niet overleefd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl