NOS

Procedurefout: streep door wereldbekerdebuut schaatsster Vormeer

time icon

Schaatsster Imke Vormeer zal niet debuteren bij de wereldbekerwedstrijden in Polen. De 30-jarige Vormeer, die uitkomt voor Team Palet, zou zondag starten op de 5.000 meter, maar door een fout moet ze onverrichter zake weer naar huis terugkeren.

Vormeer, die vooral uitkomt op de marathons, werd begin november bij het kwalificatietoernooi voor de wereldbekers in Thialf zesde op de 5,000 meter. Die plek was in eerste instantie niet voldoende om uit te komen in het internationale circuit, maar door de afwezigheid van de voltallige Jumbo-ploeg in Polen en het daardoor opschuiven van Vormeer, gloorde een debuut.

Procedurele fout

Vormeer kreeg donderdag echter te horen dat er problemen waren. De tijd die ze in Thialf had gereden, zou niet voldoen aan de eisen van de internationale schaatsunie ISU. Er zou sprake zijn van een procedurele fout tussen de nationale schaatsbond KNSB en de unie. Volgens de ISU kan je namelijk geen limiettijd rijden in een kwalificatiemoment met alleen maar Nederlanders, los van een nationaal kampioenschap.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Vormeer mist wereldbeker in Polen door fout: 'Dit is erg zuur'

"Terwijl die tijd ruim voldoende was", vertelt Vormeer vanuit Polen. "De limiet was 7.30, ik reed 7.08." De schaatsster hield, ondanks het sombere bericht op donderdag, toch nog hoop op een goede afloop. "De KNSB zei me dat er nog alles aan gedaan zou worden."

Technisch directeur Remy de Wit van de KNSB erkent dat er iets fout is gegaan, maar dat de uitsluiting van Vormeer ook de schaatsbond enigszins heeft overvallen. "Het kwalificatietoernooi (zoals in Thialf gereden, red.) wordt door de ISU niet gezien als een goedgekeurd toernooi voor limiettijden. We hebben het wel gewoon aangemeld bij de ISU en altijd dit toernooi gebruikt als kwalificatiemoment. We hebben ook nooit een reactie gehad dat het niet goed was."

De Wit erkent dat zoiets ook heeft gespeeld bij Antoinette de Jong bij de wereldbekerwedstrijden in Obihiro, twee weken geleden, maar dat er toen een oplossing werd gevonden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Technisch directeur De Wit van KNSB baalt van fout rond Vormeer

Het probleem met Vormeer had ook voorkomen kunnen worden als de namen van alle deelnemende schaatsers en schaatssters aan de wereldbekers waren gecontroleerd en nagekeken was of ze wel mochten meedoen. "Ja, dat is niet gedaan", aldus De Wit die het besluit van de ISU discutabel vindt. "We hebben het altijd zo gedaan."

Tranen

Rond 5 uur vrijdagmiddag kreeg Vormeer definitief te horen dat ze niet in actie zou komen. "Ik hoorde het op de baan en heb toen wel een paar tranen gelaten. Ik wilde graag rijden en had me erop verheugd. Ik had niet de ambitie voor de langebaan, maar het gaat boven verwachting goed dit seizoen. Maar hier eindigt het vandaag."

Vormeer vliegt zaterdagochtend naar huis, zodat ze zaterdagavond in actie kan komen op de marathon in Alkmaar.

STER Reclame