De politie controleert een auto met jongeren op een toegangsweg naar Katwijk ANP

Zes aanhoudingen rond 'Project X' Katwijk, maar het blijft rustig

time icon

De gevreesde onrust vanwege een aangekondigd 'Project X' in het Brabantse Katwijk is vrijdagavond uitgebleven. In de loop van de avond waren er weinig jongeren en vooral agenten op de been in het dorpje.

Een man uit Someren en een man uit Bergambacht zijn opgepakt op verdenking van opruiing. Ze zouden mensen hebben willen overhalen naar Katwijk te komen. Ook heeft de politie verspreid door het land meer dan twintig jongeren thuis bezocht. Zij kregen te horen dat ze moesten stoppen met het ophitsen van mensen, anders zouden ze worden aangehouden.

Politie Oost-Brabant
@politieob
Twee aanhoudingen voor opruiing #ProjectX #Katwijk. Daarnaast hebben we ruim twintig stopgesprekken gevoerd met jongeren. https://t.co/OuCDh4eF7b #Katwijk via @Politie
7 maanden geleden

Bij een fastfoodrestaurant in de buurt van Katwijk werden auto's langs de kant gezet en flessen drank door agenten leeggegoten. Bij het dorp zijn vier mensen aangehouden: één omdat hij zich niet kon legitimeren, één voor belediging en twee omdat ze aanwijzingen van de politie negeerden. Het totale aantal arrestaties komt daarmee dus op zes.

Dinsdag nodigde een 15-jarig meisje uit Katwijk via Snapchat mensen uit voor haar verjaardagsfeest, deze vrijdag bij haar thuis. "Iedereen mag komen", schreef ze. Haar bericht zou niet openbaar zijn geweest, maar het werd wel veel gedeeld.

Bijvoorbeeld op Facebook, waar een evenementenpagina werd aangemaakt die al snel viral ging. Ruim 8000 mensen gaven op de pagina aan naar het feest te komen.

Vrees voor herhaling van Haren

Het meisje blies daarna het feest af en dook met haar gezin onder. De gemeente Cuijk hield rekening met een soortgelijk scenario als zich afspeelde in het Groningse Haren in 2012.

Daar gingen toen duizenden jongeren rellen en vielen gewonden, nadat een meisje de uitnodiging voor haar zestiende verjaardag op Facebook per ongeluk op openbaar had gezet.

Controles

Tegen het einde van de druilerige middag reden vandaag de eerste politieauto's Katwijk in. Agenten stelden zich onder meer op bij kruispunten in de richting van het plaatsje, dat slechts 500 inwoners telt en drie toegangswegen heeft.

In het dorp voerden agenten controles uit, surveilleerde politie te paard, werden auto's staande gehouden en moesten bestuurders hun rijbewijs laten zien.

Noodverordening

Burgemeester Hillenaar van Cuijk had al gezegd dat hij geen halve maatregelen zou nemen. "Er is geen feest en er komt geen feest", benadrukte hij de afgelopen dagen meerdere malen.

Sinds 18.30 uur vanavond was er in de gemeente zelfs een noodverordening van kracht, zodat agenten meer mogelijkheden hadden om op te treden tegen wat Hillenaar "kwaadwillenden" noemde.

STER Reclame