Trump (rechts) en Tillerson in januari, twee maanden voor Tillersons ontslag AFP

De Amerikaanse president Trump heeft uitgehaald naar zijn voormalig minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. Trump schreef op Twitter dat Tillerson "niet de geestelijke vermogens had" om zijn werk goed te doen: "Hij was zo dom als een ezel en aartslui".

Tegelijk prees Trump zijn huidige minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die volgens de president "geweldig werk" levert.

Met zijn felle tweet reageert Trump op de uitlatingen die Tillerson gisteren deed in Houston. Tillerson omschreef Trump als ongedisciplineerd: "Hij houdt er niet van om te lezen, hij leest geen briefings en interesseert zich niet voor details van veel dingen".

Tillerson zei verder dat Trump hem regelmatig dingen vroeg, waarvan hij aan de president moest uitleggen dat ze illegaal waren of dat het simpelweg een slecht idee was.

Eerder gebakkelei

Trump ontsloeg de 66-jarige Tillerson, die voor zijn ministerschap topman bij oliemaatschappij Exxon Mobil was, in maart. Al vroeg in het presidentschap van Trump werd duidelijk dat de twee geregeld niet op een lijn zaten.

Zo ontstond er vorig jaar ophef toen rondzong dat Tillerson Trump een moron (een idioot) zou hebben genoemd. Journalisten die hem dat voorlegden, kregen geen expliciete ontkenning dat hij dat woord had gebruikt.

Trump reageerde door te zeggen dat als Tillerson dat inderdaad had gezegd ze hun IQ-scores maar eens moesten vergelijken. "En ik kan je zeggen wie er wint."

STER reclame