Vanessa Herzog in actie tijdens de wereldbeker in Polen
NOS SchaatsenAangepast

Zonder Kodaira is Herzog de beste, Bowe maakt indruk in Polen

Bij afwezigheid van Nao Kodaira hebben Vanessa Herzog en Brittany Bowe hun favorietenrol waargemaakt bij de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Tomaszów Mazowiecki.

De Oostenrijkse Herzog won de eerste 500 meter en de Amerikaanse Bowe was oppermachtig op de 1.000 meter. Lotte van Beek, Ireen Wüst en Melissa Wijfje eindigden op de ploegenachtervolging als vierde.

Geen Kodaira in Polen

Herzog, de regerend Europees kampioene op deze afstand, was op de eerste vier 500 meters van de wereldbekercyclus tweede geworden achter Kodaira, maar de Japanse komt dit weekend niet in actie in Tomaszów Mazowiecki.

Herzog wint in Polen bij afwezigheid Kodaira

Dus greep Herzog haar kans. Ze klokte op de eerste overdekte schaatsbaan van Polen een baanrecord (37,97) en was daarmee sneller dan haar Russische concurrentes Olga Fatkoelina (tweede in 38,08) en Daria Katsjanova (derde in 38,29).

De Nederlandse schaatssters kwamen niet in de buurt van de top-10. Janine Smit was met de dertiende tijd (39,01) de beste Nederlandse in Tomaszów Mazowiecki. Jutta Leerdam werd veertiende (39,04) en Femke Beuling eindigde als laatste in 39,63.

Indrukwekkende Bowe op 1.000 meter

Een oppermachtige Brittany Bowe won de 1.000 meter in Tomaszów Mazowiecki. De Amerikaanse schaatsster klokte 1.15,40 en was bijna een seconde sneller dan haar grote concurrente Miho Takagi, die als tweede eindigde in 1.16,42.

Bowe oppermachtig, Wüst vierde op 1.000 meter

Bowe, voormalig wereldrecordhoudster en wereldkampioene op deze afstand, werd bij de wereldbeker in Obihiro nog vierde en in Tomakomai tweede. Net als op de 500 meter was het brons voor Daria Katsjanova (1.16,58). Ireen Wüst eindigde naast het podium, haar 1.16,89 was goed voor de vierde plaats.

De andere Nederlandse schaatssters die in actie kwamen, waren Jutta Leerdam (tiende in 1.17,53), Letitia de Jong (elfde in 1.17,54) en Lotte van Beek (1.18,19).

Nederlands trio net naast podium

Van Beek reed met Ireen Wüst en Melissa Wijfje een goede ploegenachtervolging, maar Nederland eindigde uiteindelijk toch als vierde in 3.07,01. Japan (3.02,49) won de laatste ploegenachtervolging van dit jaar, want de afstand staat verder niet meer op het programma dit wereldbekerseizoen.

Daarmee pakten Miho Takagi, Nana Takagi en Ayano Sato, zoals verwacht, ook de eindzege in het wereldbekerklassement. Rusland werd tweede in 3.04,11 en de Canadese vrouwen eindigden als derde (3.05,70).

"Ik baal er toch wel van", bekende Wüst na de ploegenachtervolging. "Wij zijn gewoon beter dan die vierde plaats, maar goed: we reden vandaag ook geen toprace. Mijn 1.000 meter was op zich goed. Ik had een goede opening, maar de timing was lastig. Voor nu was het oké."

Bekijk hieronder de uitslag van de eerste 500 meter voor vrouwen:

Bekijk hieronder de uitslag van de 1.000 meter voor vrouwen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl