ANP

Gevangenen Sittard mogen cel niet uit vanwege stroomstoring

time icon Aangepast

Vanwege een stroomstoring mogen gedetineerden in Sittard hun cel niet uit. Vanochtend rond 07.30 uur viel de elektriciteit in gevangenis De Geerhorst uit door kortsluiting.

Er is meteen een noodaggregaat ingezet, maar nog niet alle systemen werken meteen weer optimaal. "Dan gaat het bijvoorbeeld om bewakingscamera's, brandmelders of beveiliging", legt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen uit.

Ook de metaaldetectie en persoonsidentificatie functioneerden niet. Dat leidde ertoe dat negen gedetineerden die naar de rechtbank hadden gemoeten, niet uit hun cel werden gehaald.

Eén gedetineerde mocht wel naar de rechtbank Roermond worden gebracht. Dat was op speciaal verzoek van het Openbaar Ministerie.

Werk of luchten

De veiligheid van personeel en gedetineerden kon niet worden gegarandeerd. Daarom mochten de gevangenen om 08.00 uur niet naar de bibliotheek of dagbesteding en geen bezoek ontvangen.

Ze mogen in de loop van de middag weer luchten, recreëren of naar huis bellen. Het vervoer van gedetineerden naar de rechtbank zal ook worden hervat.

Tot die tijd mogen gevangenen hun cel alleen in geval van nood verlaten, schrijft 1Limburg. Rond het middaguur waren installateurs nog druk bezig om alles weer op te starten.

In De Geerhorst verblijven zo'n 300 gedetineerden.

Dit is een artikel van

STER Reclame