In deze kotter werd vorig jaar 260 kilo coke gevonden ANP

Tot dertien jaar celstraf voor cocaïnesmokkel via zeebodem

time icon

Drie mannen zijn door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot straffen tot dertien jaar cel voor grootscheepse cocaïnesmokkel. De zwaarste straf kreeg Muhammed S. opgelegd, die volgens de rechter leidinggaf aan een smokkelnetwerk dat sinds 2015 cocaïne Nederland binnenbracht.

De grote partijen drugs kwamen met containerschepen uit Zuid-Amerika. Op zee werd de illegale lading overboord gegooid, waarna vissersschepen uit Urk de coke opvisten en naar Nederland brachten.

Woning beschoten

Medeverdachte Ferry B. kreeg 4,5 jaar gevangenisstraf; hij was actief lid van het smokkelnetwerk en nam samen met S. drie jaar geleden de woning van een visser uit Hippolytushoef onder vuur, om hem onder druk te zetten.

De derde verdachte, Leendert R., moet 5,5 jaar de cel in. Volgens de rechter speelde hij een grote rol bij de import van honderden kilo's cocaïne, vorig jaar, via de haven van Harlingen.

De Urker vissers die de cocaïne uit zee opvisten en aan land brachten, werden eerder al veroordeeld tot celstraffen van drie tot zes jaar.

STER Reclame