John van den Brom ANP

AZ-coach Van den Brom: 'Het is pas crisis als je geen kansen meer creëert'

time icon

Voor een club die graag zou meespelen om het landskampioenschap is de zevende plaats in de eredivisie ver onder de maat. Het sprankelende voetbal van afgelopen jaar heeft bij AZ plaatsgemaakt voor wisselvalligheid. De verdediging kwakkelt en het aantal doelpunten valt tegen.

Vrijdagavond speelt AZ in Sittard tegen Fortuna (18.30 uur). Na de 2-0 nederlaag tegen Willem II, alweer het negende duel met puntenverlies dit seizoen, valt her en der het woord crisis. Coach John van den Brom wil daar niks van weten, want hij zag in de statistieken dat zijn ploeg 34 keer in het vijandelijke strafschopgebied kwam. "Het is pas crisis als je geen kansen meer creëert."

'Hou op met je crisisberaad'

Na de wedstrijd tegen Willem II, die voor rust werd beslist door twee goals van Fran Sol, schreef De Telegraaf over een 'crisisoverleg van ruim een uur' in de kleedkamer van AZ met een drietal spelers en een deel van de technische staf. "Hou op met je crisisberaad", schampert Van den Brom als hij gevraagd wordt naar de bijeenkomst.

"Je discussieert altijd, ook als het goed gaat,. Natuurlijk is er meer te bespreken na zo'n wedstrijd dan na een overwinning. Maar crisisberaad? Daar moet ik om lachen."

"Het heeft te maken met vorm", probeert Van den Brom de teleurstellende prestaties te verklaren. "Maar ook met de keuzes die je maakt als speler. Schiet je of leg je hem af? Eens moet het gaan vallen."

Thomas Ouwejan, Oussama Idrissi en Ferdy Druijff balen van het verlies tegen Willem II ANP

Van de drie promovendi in de eredivisie (Emmen, De Graafschap en Fortuna) laat Fortuna het beste voetbal zien. Dat brengt de ploeg voorlopig op de tiende plaats op de ranglijst, slechts drie punten onder AZ.

"Ze doen het verrassend goed en krijgen weinig goals tegen. Vooral het blok van zes verdedigers is sterk", aldus Van den Brom, die de defensie uit elkaar wil spelen met een andere opstelling dan tegen Willem II. Maar wie zijn basisplek verliest, wilde de trainer donderdagmiddag niet zeggen.

Terugdenken aan bekerspektakel

De herinneringen van Van den Brom aan Fortuna zijn hoe dan ook positief, na een spectaculaire bekerzege van een jaar geleden. AZ leek in de achtste finales te worden uitgeschakeld, maar met drie goals vanaf de 89ste minuut werd een 2-1 achterstand omgebogen in een 4-2 zege.

De ommekeer kwam voor een groot deel op het conto van Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh, die afgelopen zomer samen voor meer dan dertig miljoen vertrokken.

Wout Weghorst verbijt zich in het competitieduel tegen Groningen ANP

Van den Brom: "We hebben het er met de staf over gehad, wat een wedstrijd was dat... Maar terugkijken daarop heeft geen zin meer." Hoe langer hij praat over vorig jaar, hoe meer het goede gevoel wegzakt en plaatsmaakt voor frustratie

"Het irriteert me een beetje dat het alsmaar gaat over Ali en Wout. We leven nu, daar moeten we het mee doen."

Fortuna Sittard-AZ begint vanavond om 18.30 uur en is rechtstreeks te volgen via een liveblog op NOS.nl en flitsen op NPO Radio 1. De samenvatting is te zien in Eredivisie op Vrijdag, om 22.21 uur op NPO 1 en NOS.nl.

STER Reclame