Érick Gutiérrez
NOS Voetbal

Gutiérrez wacht geduldig tot Van Bommel hem ziet staan

Het is een terugkerend gespreksthema op persconferenties van PSV. Is zomeraankoop Érick Gutiérrez eindelijk klaar voor een basisplaats? Trainer Mark van Bommel wordt er soms moedeloos van, maar houdt vast aan zijn basis.

"Dit is nu al de vierde vraag die je over Gutiérrez stelt", zuchtte Van Bommel vorige week vrijdag tijdens een discussie met een journalist, die bij de PSV-trainer volhardend naar een verklaring viste over de geringe speeltijd voor de Mexicaanse middenvelder.

De discussie over Gutiérrez, die eind augustus voor ongeveer acht miljoen euro van het Mexicaanse Pachuca overkwam, wordt met de week actueler omdat zijn beoogde concurrenten op het middenveld - Jorrit Hendrix en Gastón Pereiro - een zwakke periode doormaken.

Is Gutiérrez dan zo goed? Het is nog veel te vroeg om daar een oordeel over te kunnen vellen, maar met drie goals en twee assists in slechts 164 minuten eredivisievoetbal heeft hij al wel de nodige verwachtingen gewekt.

De international zorgt daarnaast bij een invalbeurt dikwijls voor meer dynamiek op het PSV-middenveld. Zo ook afgelopen zondag in De Kuip, toen Gutiérrez vijf minuten na het aflossen van Hendrix direct een assist op Bergwijn gaf.

Gutiérrez is een betere speler dan Hendrix, dat kan iedereen zien.

Sjoerd Mossou over de geringe speeltijd van Gutiérrez ten opzichte van zijn concurrenten

"Het begint steeds gekker te worden", omschreef AD-journalist Sjoerd Mossou maandag in het Sportforum de reserverol van de twaalfvoudig international.

"Van Bommel zegt dan dat Gutiérrez het op de training nog niet brengt, maar daar hebben wij niet zoveel mee te maken. Hij is gewoon een betere speler dan Hendrix, dat kan iedereen zien."

Onverstoord

Van Bommel heeft geen boodschap aan de kritiek op zijn spelers. "Dat mensen kritiek hebben op mijn spelers, dat kan. Maar ik zal mijn spelers altijd beschermen. Wij moeten gewoon aan onze speelwijze blijven werken en op dezelfde weg blijven doorgaan."

Een dolletje tussen Hirving Lozano en Érick Gutiérrez op de training van Mexico tijdens het WK voetbal in Rusland

Van Bommel houdt vooralsnog vast aan zijn basisploeg, in tegenstelling tot zijn voorganger Phillip Cocu, die vaker wijzigingen doorvoerde.

Ook in aanloop naar de thuiswedstrijd van PSV tegen Excelsior is Van Bommel, ondanks de 2-1 nederlaag afgelopen zondag bij Feyenoord, niet van plan aan zijn basisteam te sleutelen. "We gaan hetzelfde doen zoals we dat altijd doen. We gaan niet alles omgooien", aldus de trainer.

Geduldig

Welke opties zijn er dan nog voor Gutiérrez? Journalist Daniel Reyes van het Mexicaanse Claro Sports weet dat de speler geduldig op zijn kans zal wachten.

"Het is een slimme jongen die niet snel klaagt. Hij weet dat hij bij PSV op een moment terechtkwam dat het middenveld goed stond", zegt Reyes, die vanuit Nederland alle bewegingen van Gutiérrez en zijn landgenoot Hirving Lozano op de voet volgt.

"Gutiérrez zegt gewoon geconcentreerd verder te gaan en te wachten op zijn kans. Meer kan hij ook niet doen."

"Maar ik denk dat er binnenkort wel wat gaat veranderen", zegt de journalist. "Hendrix kan beter verdedigen, terwijl Gutiérrez beter kan aanvallen. Tegen Feyenoord was dat verschil heel erg duidelijk. Ik verwacht zelf dat Gutiérrez vlak na de winterstop zijn kans krijgt."

Érick Gutiérrez (links) juicht na zijn doelpunt tegen FC Emmen in oktober

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl