Vader Bergsma heeft de scherpte weer terug

Het voorbije schaatsjaar bracht Jorrit Bergsma olympisch zilver op de 10.000 meter in Pyeongchang. Maar dat drukke seizoen kende ook een keerzijde die hem minder beviel: hij was veel van huis en kwam maar mondjesmaat aan het rijden van marathons toe.

Vandaar dat toen al werd besloten dit seizoen rustig te beginnen. "Even wat langer in Nederland, even wat meer thuis, even wat meer marathons rijden", vertelt de stayer in Tomaszow. De splinternieuwe schaatshal in de Poolse stad biedt onderdak aan het derde wereldbekerweekeinde van het seizoen. Maar voor Bergsma is het pas zijn eerste.

Jorrit Bergsma aan de leiding in een marathon in Utrecht Orange Pictures

Het overslaan van de wedstrijden in Obihiro en Tomakomai paste ook om een andere reden uitermate goed in zijn straatje. "De kleine natuurlijk", verduidelijkt Bergsma met een glinstering in zijn ogen. Half oktober werd Brent geboren, het eerste kind van de Fries en zijn vrouw Heather Richardson. "Dat was wel heel fijn om de eerste weken mooi thuis te zijn."

In die periode was hij even wat minder met zijn sport bezig, bekent de kersverse vader onmiddellijk. "In het begin van het seizoen ging het misschien wel even ten koste van de scherpte. Je bent minder gefocust op de training en dat zie je terug op de langebaan, waar het toch om de details gaat. Maar ik heb nu wel de weg erin gevonden."

En dus heeft de schaatser van Team Easyjet zich vol goede moed gemeld in Tomaszow, waar hij op de 10.000 meter in actie zal komen. "Ik zal zien hoe het gaat. Natuurlijk wil ik winnen. Maar ik wil vooral een goede rit neerzetten en doorbouwen naar de rest van het seizoen."

Ook de ploegenachtervolging staat op zijn programma in Polen, waar door het ontbreken van de Jumbo-troeven sowieso een gelegenheidsformatie op het ijs zal verschijnen. Naast Bergsma zijn Simon Schouten, Kars Jansman en Jos de Vos geselecteerd. De 32-jarige routinier heeft dan ook geen idee wat hij van dat onderdeel moet verwachten.

Jorrit Bergsma in actie in Thialf begin november ANP

"Tuurlijk, zo goed mogelijk rijden. Maar het zijn allemaal nieuwe jongens, het is een heel onervaren ploeg. Maar we moeten ook naar de toekomst kijken. Het is goed om ervaring op te doen in World Cups en om te kijken wat zij in hun mars hebben."

Over zijn eigen rol, dit weekeinde maar ook de rest van het seizoen, is hij duidelijk. "Het is altijd een eer om de teampursuit te rijden. Het is een mooi onderdeel. Ik sta nu op een lijst, kwam ik vorige week achter. Ik zie wel. Het is geen doel op zich, maar als ik gevraagd word, zet ik mij ervoor in."

STER reclame