Wüst verruilt zonnig Lanzarote voor Poolse hal voor de punten

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Veel toppers ontbreken, maar Wüst is wel gewoon in Polen

Het is even wennen, de overgang van fietsen in het zonnetje op Lanzarote naar schaatsen in de gloednieuwe ijshal in Tomaszów, maar Ireen Wüst is er gewoon bij in Polen. "Met de oude puntentelling van de World Cup was ik daar ook gewoon gebleven, denk ik. Maar ik wil straks heel graag in Salt Lake City de wereldbekerfinale rijden en dan kun je het je moeilijk permitteren om World Cups over te slaan."

Woensdag is ze pas vertrokken vanaf het Canarische eiland in de Atlantische Oceaan. Dus van een optimale wedstrijdvoorbereiding is geen sprake. "Ik zal dit weekend niet op mijn best zijn, nee. Het voelde net een beetje onwennig op het ijs en het is ook wel gek dat ik morgen al een wedstrijd moet rijden. Maar ja, zo is het. We maken er het beste van."

Geen Jumbo-ploeg in Polen

De Jumbo-formatie van - onder anderen - Sven Kramer, Patrick Roest en Kjeld Nuis ontbreekt in Tomaszów. Hun coach Jac Orie prefereerde een trainingsstage in het Italiaanse Collalbo. "Wij bouwen een seizoen op een bepaalde manier op. Dat begint al in de zomer. Je hebt dan onderhoudsperiodes nodig om uiteindelijk het niveau daar te krijgen waar je het wil hebben. En daarom moet je periodes inbouwen om te trainen."

"We hebben in Nederland heel veel wedstrijden waar je je moet plaatsen. Je moet jezelf elke keer maar weer bewijzen tegen die hele horde goeie schaatsers in Nederland. Als je heel hard traint, word je moe. En als je moe bent, kun je geen wedstrijden rijden. Of ze vallen tegen. Daarom slaan we af en toe een World Cup over."

Aan de andere kant, Wüst presteert tot dusver al beter dan ze gewend is in dit stadium van het schaatsseizoen. "De zon heeft mij goed gedaan", vertelt de Brabantse, die dit jaar onder een nieuwe coach (Peter Kolder) bij een nieuwe ploeg (TalentNED) traint. "Ik heb veel en goed kunnen trainen, veel uren kunnen maken op de fiets. Dat heb ik ook nodig voor de tweede helft van het seizoen."

De gloednieuwe schaatshal in het Poolse Tomaszów NOS

Wüst komt in Tomaszów in actie op de 1.000 en 1.500 meter en de ploegenachtervolging - vertrouwde klussen voor de routinier - maar ook de teamsprint staat zowaar op haar programma. "Ik heb er ooit eentje gereden in Seoel, met Thijsje (Oenema, red.) en Margot (Boer, red.). Dus ik weet hoe het werkt. En met mijn 1.000 en 1.500, die best wel goed gaan dit jaar, zou ik in principe, in theorie, op papier een goede laatste vrouw kunnen zijn. Of dat in de praktijk ook zo zal zijn, zullen we zondag zien."

Voorlopig bevalt het haar prima in Polen, het land waar ze nog nooit eerder haar ijzers onderbond. "Het ijs was nog een beetje zacht. Ze mogen wel een beetje harder vriezen. Maar ik denk dat ze het prima voor elkaar hebben. Het is een mooie baan. Dus het wordt vast een heel leuke World Cup."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Orie: 'Als je moe bent kun je geen wedstrijden rijden'

STER Reclame