Toekomst Oekraïense havenstad onzeker na Russische blokkade

time icon

De arbeiders in de haven van de Oekraïense stad Marioepol maken zich zorgen over hun toekomst na de blokkade door Rusland. De Russen hielden dagenlang alle in- en uitvoer naar de haven tegen. Nog steeds varen er maar weinig schepen binnen.

Correspondent David Jan Godfroid nam poolshoogte in de Oekraïense stad en sprak met bezorgde havenarbeiders:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Video reportage David-Jan Marioepol

De Russische blokkade volgde op een incident met een Oekraïens marineschip in de Straat van Kertsj, een nauwe verbinding tussen de Zwarte Zee en de Zee van Azov. Russen enterden Oekraïense schepen en namen de bemanning gevangen.

De landen beschuldigen elkaar van het uitlokken van het incident. In Marioepol zijn de meningen verdeeld. De stad ligt dicht bij de plek waar al ruim vier jaar word gevochten. De inwoners zijn oorlog gewend, maar de gevolgen ervan worden steeds meer merkbaar.

De blokkade raakt de mensen hier ook persoonlijk.

Correspondent David Jan Godfroid

"Marioepol ligt op zo'n 15 kilometer van het conflictgebied", vertelt correspondent David Jan Godfroid. "De stad ligt dicht bij Rusland en er is wel degelijk sympathie voor de Russen, maar de blokkade raakt de mensen hier ook persoonlijk."

De havenarbeiders zijn vooral bang dat Rusland in de toekomst vaker besluit om de toegang naar Marioepol af te snijden. "Dat betekent bijvoorbeeld dat al het staal dat in Oekraïne wordt geproduceerd niet weg kan. Dat is niet alleen slecht voor deze stad, maar voor het hele land."

STER Reclame