EPA

Nieuwe gymnastiekdiscipline parkour doet denken aan apenkooien

tijd van publicatie

De Internationale Gymnastiek Federatie (FIG) heeft ingestemd om parkour officieel toe te voegen als discipline waar ook wereldkampioenschappen voor georganiseerd gaan worden. De kans bestaat dat parkour ook een olympische sport wordt.

Parkour wordt in Nederland vaak aangeduid als freerunnen en is een discipline waarbij deelnemers een parcours moeten afleggen en verschillende hindernissen moeten overbruggen.

Freerunnen, geen apenkooien

De sport heeft iets weg van het spelletje apenkooien, dat vaak gedaan wordt tijdens gymlessen op de basisschool. Van die vergelijking wil freerunner Mark van Swieten niets weten: "Dit is totaal iets anders. Freerunnen is een serieuze sport, apenkooien is maar een spelletje."

Voor veel Nederlandse freerunners is dit goed nieuws. In Nederland is freerunnen al langer populair en ons land is wereldwijd een van de voorlopers van de sport. Zo worden er regelmatig toernooien georganiseerd om de beste freerunners tegen elkaar te laten strijden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2016: Nederlander wereldkampioen in salto's over muurtjes
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De hoop in de Nederlandse turnwereld is dan ook dat de sport in 2024 olympisch is, zodat er in Parijs gestreden kan worden om de medailles.

Talent

Een van 's lands grootste talenten is de 13-jarige Noa Diogina. Afgelopen maand veroverde zij zilver bij het officieuze WK in Zweden bij de senioren.

Het Jeugdjournaal maakte de volgende reportage over Diogina toen zij tweede werd in Zweden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wow! Noa haalt zilver op het WK freerunnen

STER reclame