Caldas pakt statistieken erbij na WK-nederlaag: 'Niks aan de hand'

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Caldas pakt statistieken erbij na WK-nederlaag: 'Niks aan de hand'

Door de 4-1 nederlaag gisteren op het WK tegen Duitsland moeten de Oranje-hockeyers nu zeer waarschijnlijk zeven duels spelen om wereldkampioen te worden in plaats van zes. Van onrust is echter geen sprake.

"Er is niks aan de hand", laat bondscoach Max Caldas een dag na de wedstrijd weten. "We hebben een wedstrijd verloren, dat kan gebeuren. Het proces voor dit WK is een langer proces. We gaan nu geen dingen anders doen."

Onwaarschijnlijk scenario

Nederland speelt zondag zijn laatste groepsduel tegen Pakistan (14.30 uur, live op NOS.nl) en zou bij winst nog gelijk kunnen komen met Duitsland, dat dan wel moet verliezen van laagvlieger Maleisiƫ. Nederland is in dat geval groepswinnaar omdat het dan ook een beter doelsaldo dan Duitsland zou hebben.

Stand groep D (groepswinnaar naar kwartfinales, nummers 2 en 3 naar achtste finales)

Duitsland 2-6 (5-1)
Nederland 2-3 (8-4)
Pakistan 2-1 (2-1)
Maleisiƫ 2-1 (1-8)

Als Nederland tweede of derde wordt, moet het via een tussenronde de kwartfinales zien te halen. Caldas: "Of dat een nadeel is? Nee, het is wat het is. Een extra wedstrijd kan zelfs een voordeel zijn, omdat we nu meer in ons ritme blijven."

Statistieken vallen mee

Oranje, dat twintig jaar geleden voor het laatst wereldkampioen werd, kwam woensdag voor tegen Duitsland en hield lange tijd de 1-1 vast, maar stortte in het vierde kwart volledig in. Ook daar maakt Caldas zich niet zo druk over. "Tot acht minuten voor tijd was er niks aan de hand."

Hij gaat verder: "Bepaalde cijfers waren ruimschoots in ons voordeel, alleen in de uitvoering waren we niet zo scherp. De spelers wilden veel zelf oplossen in plaats van gezamenlijk."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hockeyers krijgen kous op de kop tegen Duitsland
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Als Argentijn snapt Caldas niet waarom de nederlaag tegen Duitsland zo zwaar wordt aangezet. "Voor Nederlanders geldt dat als we niet lekker combineren, het altijd minder voelt dan wat het is. Qua cijfers en beeld hebben we echter genoeg gedaan om meer goals te maken."

Doelman Blaak schuldbewust

Toch heeft doelman Pirmin Blaak niet echt lekker geslapen. "We zijn in het vierde kwart door het ijs gezakt. Ik heb me vannacht wel een paar keer afgevraagd: wat hadden we beter kunnen doen?"

Zitten de spelers dan wel in zak en as? "Nou, de teleurstelling is wel groot. Dit was de eerste testcase dit WK. Maar we hebben nog genoeg kansen om ons terug te vechten in het toernooi. Als dit in de kwartfinales was gebeurd, was het meteen klaar geweest."

Blaak zit niet in zak en as: 'Maar teleurstelling is wel groot'

De doelman van de hockeyers praat over de nederlaag op het WK tegen Duitsland.

STER Reclame