ANP

De onroerendezaakbelasting (ozb) voor huiseigenaren stijgt het komend jaar gemiddeld met 2,2 procent, meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) na een steekproef onder 111 gemeenten. Uitschieter is de gemeente Cuijk waar de belasting met 32 procent omhoog gaat gemiddeld van 259 euro naar 342 euro. Die komt boven op een stijging van 12 procent die vorig jaar al werd doorgevoerd.

Volgens de VEH heeft de gemeente het extra geld nodig om de gemeentefinanciën op orde te krijgen. "We vinden het principieel onjuist dat vooral huiseigenaren opdraaien voor begrotingstekorten en voor de voorzieningen waar alle bewoners gebruik van maken", zegt directeur Rob Mulder van de vereniging.

Een dergelijke uitschieter is overigens niet bijzonder: jaarlijks zijn er enkele gemeenten die hun huizenbelasting met enkele tientallen procenten verhogen.

Ook in de Limburgse gemeenten Sittard-Geleen en Brunssum gaat de ozb volgend jaar met ruim 20 procent flink omhoog. In de meeste Nederlandse gemeenten stijgt de ozb al jaren, omdat die gekoppeld is aan de waarde van huizen en de situatie op de woningmarkt rooskleurig is.

Asten minder

Er zijn ook 25 gemeenten in de steekproef waar de belasting juist omlaag gaat. In Asten en Lansingerland hoeven huiseigenaren gemiddeld 27 tot 30 euro minder belasting te betalen.

Niet alle grote steden zijn opgenomen in het onderzoek van de VEH, zo ontbreken Amsterdam, Eindhoven, Tilburg en Almere. In Rotterdam daalt de ozb met zo'n 2,4 procent. In Den Haag gaat de belasting met 3,2 procent omhoog en in Utrecht met 1,2 procent.

Klimaatdoelen

De Vereniging Eigen Huis wijst er verder op dat gemeenten de komende jaren veel investeringen moeten doen om de klimaatdoelen te halen. De rekening daarvoor moet niet bij de huizenbezitter terechtkomen in de vorm van de onroerendezaakbelasting, stelt de VEH.

De vereniging pleit voor een ander belastingsysteem, waarbij zowel huurders als eigenaren via een algemene heffing meebetalen.

STER reclame