NOS NieuwsAangepast

Dierenorganisatie VS wil af van 'koe bij de horens vatten'

Als het aan de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA ligt, gebruiken we binnenkort geen 'dieronvriendelijke' gezegden meer. De organisatie wil af van uitdrukkingen als 'de koe bij de horens vatten' of 'trekken aan een dood paard' in het Amerikaanse taalgebruik. Als alternatief heeft de organisatie 'de bloem bij de doornen vatten' en 'een doorvoed paard voeden' bedacht. De campagne is gedeeld op social media.

De dierenrechtenorganisatie probeert met de alternatieve slogans de hedendaagse taal te veranderen. "Iemand blij maken met een dooie mus" wordt "iemand blij maken met een computervirus" en "proefkonijn zijn" wordt "reageerbuis zijn".

"Velen van ons zijn opgegroeid met uitdrukkingen waarin dieren met geweld worden behandeld, zoals twee vliegen in een klap slaan. Of een kip zonder kop. Die taal is verouderd", zegt een woordvoerder van PETA tegen NOS op 3.

PETA vergelijkt de, volgens hen dieronvriendelijke, leuzen met racisme en homofobie. "Net als dat racistische en homofobe taal onacceptabel is geworden, zullen ook dieronvriendelijke leuzen verdwijnen als meer mensen dieren gaan waarderen voor wie ze zijn", schrijft de organisatie op Twitter.

De vergelijking krijgt kritiek. Volgens critici op social media bagatelliseert PETA rassen- en genderkwesties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl