Dierenorganisatie VS wil af van 'koe bij de horens vatten'

time icon Aangepast

Als het aan de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA ligt, gebruiken we binnenkort geen 'dieronvriendelijke' gezegden meer. De organisatie wil af van uitdrukkingen als 'de koe bij de horens vatten' of 'trekken aan een dood paard' in het Amerikaanse taalgebruik. Als alternatief heeft de organisatie 'de bloem bij de doornen vatten' en 'een doorvoed paard voeden' bedacht. De campagne is gedeeld op social media.

PETA
@peta
Just as it became unacceptable to use racist, homophobic, or ableist language, phrases that trivialize cruelty to animals will vanish as more people begin to appreciate animals for who they are and start ‘bringing home the bagels’ instead of the bacon.
6 maanden geleden

De dierenrechtenorganisatie probeert met de alternatieve slogans de hedendaagse taal te veranderen. "Iemand blij maken met een dooie mus" wordt "iemand blij maken met een computervirus" en "proefkonijn zijn" wordt "reageerbuis zijn".

"Velen van ons zijn opgegroeid met uitdrukkingen waarin dieren met geweld worden behandeld, zoals twee vliegen in een klap slaan. Of een kip zonder kop. Die taal is verouderd", zegt een woordvoerder van PETA tegen NOS op 3.

PETA vergelijkt de, volgens hen dieronvriendelijke, leuzen met racisme en homofobie. "Net als dat racistische en homofobe taal onacceptabel is geworden, zullen ook dieronvriendelijke leuzen verdwijnen als meer mensen dieren gaan waarderen voor wie ze zijn", schrijft de organisatie op Twitter.

De vergelijking krijgt kritiek. Volgens critici op social media bagatelliseert PETA rassen- en genderkwesties.

Harmen Quast
@eenkaa
Hebben we ook Nederlandse spreekwoorden die vet zielig zijn voor dieren?? Is het zielig voor paarden om gegeven of in de bek gekeken te worden? Die ene vogel in de hand, kan dat zomaar? Staande apen en honden in de pot? Bel 114 en red een dier. 😂 https://t.co/M5eD7E5V4X
6 maanden geleden
Mysterious
@v0teblu3
@peta Yes I'm sure pigs are so offended when we say bring home the bacon. And the birds are really quivering when we talk about throwing stones at them. To compare this to homophobic and racist slurs is disrespectful and offensive.
6 maanden geleden

STER Reclame