Oranje ook zonder basiskrachten veel te sterk voor Kroatië

Handbalsters veel sterk voor Kroatië op EK

De Nederlandse handbalsters hebben ook hun derde groepswedstrijd op het EK gewonnen. Het zwakke Kroatië werd ook zonder de vaste krachten eenvoudig aan de kant gezet: 34-23.

In de wedstrijd stond voor beide ploegen niets meer op het spel. Nederland was na de wedstrijd tegen Spanje al zeker van plaatsing voor de tweede ronde als groepswinnaar, terwijl Kroatië na twee nederlagen al uitgeschakeld was.

Bondscoach Helle Thomsen hield daarom Nycke Groot, Lois Abbingh, Debbie Bont, Martine Smeets en Kelly Dulfer aan de kant, maar ook zonder die belangrijke speelsters had Nederland weinig problemen met Kroatië.

Na acht minuten stond Oranje al 4-0 voor, maar na die goede start was Nederland nu en dan slordig in de verdediging, waardoor Kroatië lang in de buurt kon blijven. Aan het einde van de eerste helft sloeg Nederland alsnog een serieus gat. Door drie treffers van Laura van der Heijden en een van Merel Freriks liep de ploeg van 13-10 uit naar 17-10.

Delaila Amega werd met acht doelpunten uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd

In de tweede helft nam Rinka Duijndam de plek van Tess Wester in het doel over en maakte EK-debutante Delaila Amega indruk met een paar fraaie doelpunten. Mede door haar scoringsdrift liep de voorsprong van Oranje uit tot dubbele cijfers.

Oranje gaat nu door naar een groep met Roemenië, Noorwegen en Duitsland, net als poulegenoten Spanje en Hongarije. Tegen Spanje en Hongarije speelt Nederland niet meer, maar het neemt wel de punten van de overwinningen op die landen mee.

De volgende wedstrijd van Nederland is zondag om 18.00 uur. Dan is Roemenië de tegenstander. Dinsdag speelt Oranje tegen Noorwegen en een dag later tegen Duitsland. De nummers een en twee van de groep gaan door naar de halve finales.