Demonstranten in gele hesjes willen betere leefomstandigheden in Irak Hollandse Hoogte / AP

De opvallende gele hesjes duiken nu ook op in Irak. In de grootste stad in het zuiden van het land, Basra, protesteerden dinsdag zo'n 100 Irakezen voor betere basisvoorzieningen.

"Het is slim dat de actievoerders op de wagen springen van de gele hesjes", zegt correspondent Marcel van der Steen. De hesjes zijn in Frankrijk het symbool geworden van protesten tegen verhoging van de brandstofprijzen. "De protesten in Irak lopen al maanden, maar de hesjes zorgen ervoor dat deze mensen nu meer aandacht krijgen voor hun problematiek."

De demonstranten verzamelden zich voor een overheidsgebouw in de stad, waar ze leuzen riepen en autobanden in brand staken. In het zuiden van Irak zijn water en elektriciteit sporadisch beschikbaar en is de werkloosheid hoog.

Basra, Irak

Sinds de verkiezingen in mei dit jaar is er in Irak nog geen nieuwe regering gevormd. Volgens Van der Steen betekent dit dat er tot nu toe weinig is gebeurd om de leefomstandigheden in het gebied te verbeteren. "Door de aandacht voor de gele hesjes neemt de druk toe op de tijdelijke regering om daar ook daadwerkelijk iets aan te gaan doen", aldus Van der Steen.

STER reclame