Een flinke file bij Utrecht NOS

De avondspits is vandaag een uur eerder begonnen vanwege pakjesavond. Rond 15.00 uur meldde de ANWB al zo'n 150 kilometer file. Die was twee uur later al opgelopen tot bijna 700 kilometer stilstaande en langzaam rijdende auto's. Dat is ruim het dubbele van wat er normaal gesproken staat rond dat tijdstip.

Veel mensen wilden vroeger thuis zijn om met familie en vrienden Sinterklaas te vieren. Of dat in alle gevallen is gelukt, is de vraag. Rond 19.30 uur meldde Rijkswaterstaat dat de laatste file op de snelweg was opgelost. Op het hoogtepunt heeft er 387 kilometer file op de snelwegen gestaan.

Een medewerker van Rijkswaterstaat kon het niet laten zijn opluchting over het einde van de "sinterklaasspits" op rijm te melden:

Het verschil in de totale lengte van de files komt doordat Rijkswaterstaat alleen het stilstaande verkeer op de snelwegen telt. De ANWB neemt ook het oponthoud mee op de provinciale wegen.

Het was, zoals gebruikelijk, vooral in de Randstad erg druk, maar ook op de A2 in het zuiden stond het vast bij Eindhoven en op de A67 bij Venlo. Dat kwam door ongelukken.

Morgen komt de ochtendspits wat later op gang, verwacht de ANWB. Veel scholen beginnen later na pakjesavond.

STER reclame