flickr | my LifeShow
NOS NieuwsAangepast

Zware zeebeving bij eilandengroep Nieuw-Caledonië

In de Stille Oceaan is een zware zeebeving gemeten. Daarom is voor de eilandengroep Nieuw-Caledonië, ten oosten van Australië, een tsunamiwaarschuwing afgegeven. Voor zover bekend is er geen schade en zijn er geen slachtoffers gevallen.

De beving had een kracht van 7,5. Er werden golven van een tot drie meter hoog verwacht, maar het lijkt erop dat de tsunami is uitgebleven. Ook op de Fiji-eilanden kunnen golven van een meter hoog aan land komen. Mensen werd aangeraden om naar hoger gelegen gebieden te vluchten.

Een journalist in de hoofdstad Noumea zegt dat er geen schade is in de stad en dat de dreiging van een tsunami voorbij lijkt te zijn. Wel zegt ze dat het onduidelijk is hoe de situatie in het oosten van de eilandengroep is.

Volgens Amerikaanse seismologen was de beving op ongeveer 170 kilometer van de kust van Nieuw-Caledonië, op een diepte van tien kilometer. Op de eilandengroep wonen zo'n 300.000 mensen. Nieuw-Caledonië wordt bestuurd door Frankrijk.

De beving werd ook gevoeld in de eilandengroep Vanuatu, ten noordoosten van Nieuw-Caledonië. Ook daar zijn geen berichten over schade.

LocalFocus

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl