AFP

Nigel Farage stapt uit de UK Independence Party (UKIP). De oud-leider van de eurosceptische Britse partij zegt het niet eens te zijn met het sympathiseren door UKIP met extreemrechtse activisten en de "fixatie op de islam".

"Een van de redenen voor het succes van UKIP was het uitsluiten van extremisten en het focussen op het organiseren en strijden bij verkiezingen", zegt hij tegen The Daily Telegraph. "Ik waarschuwde dat een wijziging in dit beleid de partij onherstelbaar zou beschadigen."

Farage pleitte vorige maand voor het ontslag van de huidige partijleider Gerard Batten, nadat die anti-islamactivist Tommy Robinson als adviseur had aangesteld.

'Met heel veel tegenzin heb ik mijn lidmaatschap van UKIP opgezegd'

Farage was een van de voornaamste pleitbezorgers van de brexit. UKIP speelde onder zijn leiding een belangrijke rol bij de pro-brexit-campagne. Kort na het referendum daarover, in juni 2016, stapte hij op, omdat hij naar eigen zeggen zijn doel had bereikt.

"Er is een grote ruimte voor een brexitpartij in de Britse politiek, maar die zal niet door UKIP worden opgevuld", zegt Farage.

Farage was tussen 2010 en 2016 partijleider van UKIP. Hij is sinds 1999 lid van het Europees Parlement. Sinds 2014 is hij mede-fractievoorzitter van de eurosceptische fractie.

STER reclame