Reuters

Goedemorgen! Staatssecretaris Blokhuis praat met een stichting over de vernederende behandeling van 'moffenmeiden' en vanaf vandaag debatteert het Britse Lagerhuis vijf dagen lang over de brexit-akkoorden van premier May.

Het is vandaag een stuk rustiger weer dan gisteren. Er waait een matige zuidwestenwind en er valt maar een enkele bui. Het wordt 8 tot 9 graden. Morgen wordt het herfstachtig met regen en wind en maxima tussen 6 en 9 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Brussel komen vandaag en morgen de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen bij elkaar. Dat is voor het eerst sinds onlangs de spanningen tussen Rusland en Oekraïne verder zijn opgelopen.
  • Staatssecretaris Blokhuis praat met de Stichting Werkgroep Herkenning over de vernederende behandeling van vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie hadden met Duitse militairen. De stichting wil excuses aan deze zogenoemde 'moffenmeiden'.
  • En vanaf vandaag debatteert het Britse Lagerhuis vijf dagen lang over de brexit-akkoorden van premier May. Volgende week dinsdag stemt het Lagerhuis over de brexit.

Wat heb je gemist?

In Washington hebben politici afscheid genomen van George Bush senior. De overleden oud-president ligt sinds gisteravond opgebaard in het Capitool, waar de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zetelen.

Onder meer president Trump en zijn vrouw Melania kwamen de laatste eer bewijzen aan de 41e president van de VS, die vrijdag overleed op 94-jarige leeftijd. "Zijn voorbeeld zal altijd inspireren", zei vicepresident Pence. "En zijn dienstbare leven zal verankerd blijven in de harten van Amerikanen." Bush was president van 1989 tot 1993.

Woensdag is uitgeroepen tot dag van nationale rouw, wat betekent dat federale overheidsgebouwen en de financiële markten in de Verenigde Staten dan gesloten zijn.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Opnieuw is presentator Philip Freriks in een live-uitzending geconfronteerd met onaangenaam nieuws over zijn ontslag als columnist van OVT, een radioprogramma van de VPRO op NPO Radio 1. Dit keer bij Pauw.

Tijdens zijn column kreeg Freriks in OVT live te horen dat hij op zou stappen. Dit kwam voor hem als een verrassing. De VPRO noemde het ontslag later een misverstand.

Maar gisteravond was de presentator bij Pauw te gast, en kreeg daar opnieuw een verrassing te horen: een andere columnist van OVT vertelde in een fragment dat er met hem over het ontslag gesproken is. "Ik ben nu voor de tweede keer verbijsterd", reageerde Freriks. "Ik heb vandaag nog de hoofdredacteur van de VPRO gesproken die mij nog in alle toonaarden heeft bezworen hoe jammer hij het vindt dat ik wegga. Ja, ik weet niet wie ik nu nog moet geloven."

Fijne dag!

STER reclame