Tom Dumoulin ANP

Wielerprijzen voor Dumoulin en Van der Breggen

time icon Aangepast

Tom Dumoulin is voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot Nederlands Wielrenner van het Jaar. De prijs bij de vrouwen ging voor de derde keer naar Anna van der Breggen. Annemiek van Vleuten, een andere belangrijke kandidaat, werd geridderd.

De 28-jarige Dumoulin, die wegens ziekte niet op het Wielergala in Den Bosch aanwezig kon zijn, dankt de uitverkiezing voornamelijk aan zijn tweede plaats in zowel de Giro d'Italia als de Tour de France.

Vorig jaar won Dumoulin de Ronde van Italië nog, maar dit jaar moest hij de Brit Chris Froome voorrang verlenen. In de Franse ronde kwam de kopman van Sunweb tekort ten opzichte van Geraint Thomas, een andere Brit uit de Sky-ploeg. Bij het WK tijdrijden in Innsbruck hield de Australiër Rohan Dennis hem van titelprolongatie af.

Sunweb-manager Iwan Spekenbrink neemt de prijs voor Tom Dumoulin in ontvangst ANP

Dumoulin ontving vorig jaar naast de Gerrit Schulte Trofee, de prijs voor de beste wielrenner van het jaar, ook een Jaap Eden als Sportman van het Jaar. Dit jaar behoort hij echter niet tot de genomineerden voor die eretitel die op 19 december vergeven gaat worden.

Anna troeft Annemiek af

Daar komt - maar dan bij bij de vrouwen - Anna van der Breggen nog wel voor in aanmerking. Maar één onderscheiding heeft ze vast binnen, want de 28-jarige Zwolse werd gekozen tot Wielrenster van het Jaar en troefde daarmee onder anderen Annemiek van Vleuten af.

Van der Breggen pakte afgelopen september haar eerste wereldtitel op de weg dankzij een machtige solo op het lastige parcours in Innsbruck. In het voorjaar had de renster van Boels-Dolmans indruk gemaakt met een serie overwinningen. Ze schreef onder meer de Strade Bianche, Ronde van Vlaanderen, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik op haar naam.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van der Breggen: 'Het seizoen begon goed en eindigde goed'

Voor haar prestaties ontving ze in de Maaspoort voor de derde keer de Keetie van Oosten-Hage Trofee. Eerder won ze die prijs in 2015 en 2016, het jaar waarin ze olympische kampioen op de weg werd.

"Het was een jaar waarin heel veel lukte", blikte ze terug op 2018, waarin de wereldtitel het onbetwiste hoogtepunt was. "Het is geweldig dat ik volgend jaar in die trui mag rijden."

Van Vleuten geridderd

Van Vleuten ging niet met lege handen naar huis. Zij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en kreeg onder luid applaus de bijbehorende versierselen opgespeld door sportminister Bruno Bruins.

"Je bent een enorme vechter, iemand die nooit opgeeft, iemand die zichzelf na elke tegenslag weer oppept en vooruitkijkt", sprak Bruins lovende woorden over de 36-jarige renster. "Daarin ben je een voorbeeld voor velen, voor sporters en niet-sporters."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Geridderde Van Vleuten emotioneel: 'Dit is wel heel tof nu'

Van Vleuten won dit jaar onder meer de Giro Rosa (de Ronde van Italië voor vrouwen) en La Course, een zware eendaagse wedstrijd tijdens de Ronde van Frankrijk. Later in het seizoen prolongeerde ze haar wereldtitel tijdrijden. Tijdens het wegkampioenschap in Innsbruck kwam ze ten val met een breuk in haar knie als gevolg. Ze reed de koers wel uit, maar moest vervolgens onder het mes en zit nu midden in een maandenlange revalidatie.

STER Reclame