Gareth Southgate en Ronald Koeman begroeten elkaar voor het oefenduel in Amsterdam ANP

Koeman aast tegen Engeland op revanche

tijd van publicatie

Met Engeland als tegenstander in de halve finales van de Nations League wacht Nederland na Duitsland en Frankrijk weer een tegenstander van formaat in het nieuwe toernooi. "Misschien dat Zwitserland op papier iets gunstiger zou zijn. Maar de Zwitsers kloppen België met 5-2. Alle vier de landen in de eindronde hebben die plaats verdiend", was de reactie van bondscoach Ronald Koeman.

Engeland haalde op het laatste WK nog de halve finales waarin het verloor van Kroatië. "Wedstrijden tegen Engeland zijn altijd bijzonder", aldus Koeman. "We kennen elkaar goed en speelden in maart nog tegen elkaar. Dat was mijn eerste interland als bondscoach. Ik hoop op revanche voor de 1-0 nederlaag van toen. Het is wel een verschil met hoe we nu zijn."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bondscoach Koeman kijkt uit naar Engeland in halve finale Nations League
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Koeman ziet overeenkomsten tussen het huidige Engeland en Oranje. "Er is altijd enorm veel respect vanuit Nederland voor Engeland. Ik denk dat Gareth het geweldig doet door jonge spelers in te passen. Dat is ook de manier waarop wij denken het te moeten doen."

Memorabele ontmoetingen

Zelf speelde Koeman een hoofdrol in een paar van de meest memorabele ontmoetingen, zoals in 1988, 1990 en de beladen kwalificatieduels voor het WK in 1994. "Nederland-Engeland is altijd geweldig om te spelen. Maar wat in het verleden gebeurd is, laten we in het verleden."

Zijn Engelse collega Gareth Southgate stond in het veld toen Engeland op Wembley het Nederlands elftal met 4-1 van de mat speelde bij het EK in 1996. En ook als coach heeft hij al de nodige ervaring opgedaan. "Ik denk dat Nederland een nog mooier verleden heeft dan Engeland."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De Engelse bondscoach Southgate reageert op de loting van de Nations League
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Voor ons wordt het de tweede halve finale binnen een jaar", refereerde Southgate aan de verloren wedstrijd op het WK in Rusland tegen Kroatië. "Voor mijn spelers is dat een geweldige ervaring, want we zijn een ploeg in opbouw, net als Nederland. De vriendschappelijke wedstrijd in maart zegt niet veel. Ronald was toen pas een paar dagen bondscoach."

Geweldig podium

Ronald Koeman is maar wat blij met het nieuwe landentoernooi. "Dit was een geweldig podium voor ons om te laten zien dat we op de goede weg zijn. De Nations League heeft ons veel gebracht. Misschien waren mensen in het begin een beetje huiverig, maar inmiddels is iedereen wel overtuigd dat dit geen serie oefenwedstrijden is."

De populariteit zou zelfs weleens kunnen zorgen voor problemen. Het stadion in Guimarães heeft een capaciteit van slechts 30.000 toeschouwers. Is dat wel groot genoeg voor een affiche als Nederland-Engeland?

"Portugal is een prachtig land om vakantie te vieren, zeker in juni", opperde Koeman, die zelf ooit als trainer bij Benfica aan de slag was. "Maar mijn baan is bondscoach van Nederland, ik ga niet over de stadions. En bovendien moeten we eerst nog EK-kwalificatieduels spelen. Da's nog belangrijker."

De uitkomst van de loting voor de Final Four van de Nations League NOS

STER Reclame