Mountainbiker Rudi van Houts is door de KNWU vrijgesproken van het gebruik van doping. Zijn voorlopige schorsing is met onmiddellijke ingang opgeheven.

Bij een out-of-competition controle bleek het lichaam van Van Houts sporen van clenbuterol te bevatten. De controle had plaats direct nadat de Nederlands kampioen terugkeerde uit Mexico.

Volgens de renner zou de minimale hoeveelheid clenbuterol in zijn lichaam zijn gekomen door het eten van vervuild vlees.

Eerder werd bij tafeltennisser Dmitrij Ovtcharov en drievoudig Tour-winnaar Alberto Contador eveneens een minimale hoeveelheid clenbuterol aangetroffen. Beiden zijn inmiddels vrijgesproken.

"Pak van mijn hart"

Bij de uitspraak in de zaak-Van Houts waren ook vertegenwoordigers van wielerbond KNWU en de Dopingautoriteit aanwezig. "Dit is een pak van mijn hart", zei Van Houts in een reactie op het goede nieuws.

"Ik heb een heel zware periode gekend, maar ik ben blij dat die nu achter de rug is. Ik mag weer koersen."

Van Houts hoopt dat hij weer in genade wordt aangenomen door het Duitse team Multivan-Merida, waarvoor hij de afgelopen twee seizoenen reed.

Wel een overtreding, geen verwijt

Formeel is Van Houts niet vrijgesproken, maar schuldig bevonden zonder strafoplegging.

"Er zat clenbuterol in Van Houts' lichaam", geeft directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit aan. "In dit geval heeft de tuchtcommissie geoordeeld, op verzoek van Van Houts en op advies van de Dopingautoriteit, dat er wel een overtreding was maar dat Van Houts hierover geen verwijt kan worden gemaakt. Daardoor hoeft er geen straf te worden opgelegd."

STER reclame