Kevin Blom in actie als videoscheidsrechter tijdens de halve finale van de KNVB-beker ANP

De videoscheidsrechter (VAR) doet in de knock-outfase van dit seizoen zijn intrede in de Champions League, Europa League en de finaleronde van de Nations League. Dat heeft het uitvoerend comité van de UEFA in Dublin besloten.

De UEFA wilde aanvankelijk wachten met de VAR tot volgend seizoen, maar na kritiek op arbitrale dwalingen in de groepsfase van de Champions League is de introductie vervroegd en wordt bij alle wedstrijden vanaf de achtste finales gebruikgemaakt van scheidsrechters achter tv-schermen die hun collega op het veld helpen.

"Waarom zouden we wachten met de invoering van de videoscheidsrechter als we ons geen fouten mogen veroorloven?", lichtte UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin de vervroegde introductie toe.

Guardiola blij met versnelde introductie VAR in Champions League Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Eerder vond de Sloveen nog dat augustus 2019 het beste moment was om de VAR in te voeren. "Nu hebben we genoeg tijd om een goed systeem op te zetten en officials te trainen, zodat we straks op een efficiënte en succesvolle wijze kunnen starten", zei Ceferin eind september.

Zelfde werkwijze als in eredivisie

In de Nederlandse competitie wordt dit seizoen voor het eerst gebruikgemaakt van videoarbitrage. Ook in onder meer de Spaanse, Italiaanse en Duitse competities krijgen arbiters hulp van collega's die op basis van tv-beelden kunnen ingrijpen bij spelbepalende momenten.

Scheidsrechter Pol van Boekel bekijkt videobeelden tijdens de wedstrijd FC Groningen-AZ ANP

De UEFA zal dezelfde werkwijze hanteren als de clubcompetities, maar zoekt ook naar punten om die te verbeteren. "De communicatie is een belangrijk onderdeel van dit project. We moeten heel duidelijk zijn en op de beste manier communiceren richting fans, spelers en coaches", zei Roberto Rosetti, scheidsrechtersbaas van de UEFA.

Ajax heeft zich al geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League en krijgt dus vanaf de achtste finales te maken met videoarbitrage. Net als het Nederlands elftal in de finaleronde van de Nations League, dat komende zomer plaatsvindt in Portugal.

STER reclame