ANP

Wekdienst 3/12: Start grote klimaattop en is Emile Ratelband straks 20 jaar jonger?

time icon

Goedemorgen! Vandaag reist premier Mark Rutte af naar Polen voor een enorme klimaattop en de rechter doet uitspraak in de zaak-Ratelband. Hij wil in zijn paspoort twintig jaar jonger worden.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van maandag 3 december.

De bewolking heeft weer de overhand, maar in de loop van de dag breekt soms de zon door. 's Middags neemt de kans op buien toe. Er waait een stevige zuidwestenwind. De temperatuur blijft hoog met 11 tot 13 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Premier Rutte reist naar het Poolse Katowice voor de ceremoniële opening van de klimaattop. Daar moeten de komende twee weken de doelen uit het Parijse klimaatakkoord worden omgezet in duidelijke afspraken om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan.
  • Het hoger beroep gaat verder in de zaak van PVV-voorman Wilders over zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak. Hij werd in 2016 veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Zowel Wilders als het OM ging tegen de uitspraak van de rechtbank in beroep.
  • Kan Emile Ratelband afdwingen dat hij in zijn paspoort twintig jaar jonger wordt? De rechter doet daar vandaag uitspraak over.

Wat heb je gemist?

Veel verkeersborden zijn overbodig en veroorzaken soms zelfs onveilige situaties. Dat zeggen drie verkeersorganisaties in De Telegraaf. Zo'n 600.000 van de in totaal drie miljoen borden in Nederland zouden weggehaald kunnen worden.

Volgens de organisaties zorgen de vele verkeersborden voor verwarring bij weggebruikers. Waarschuwingen zouden te vaak worden herhaald en borden blijven soms staan als de verkeerssituatie is veranderd.

Rijkswaterstaat wil gehoor geven aan de oproep. "Borden moeten je helpen in plaats van afleiden. Het kan dan ook geen kwaad nog eens te kijken of we op de goede weg zijn", zegt een woordvoerder.

Ander nieuws uit de nacht

  • 'Evacuatie tientallen gewonde Houthi-rebellen uit Jemen': Dat gebeurt vandaag met een vliegtuig van de VN. De operatie moet welwillendheid kweken voor vredesbesprekingen die deze week beginnen.
  • Extreem-rechts breekt door op politiek toneel Andalusië: De verkiezingen in de Zuid-Spaanse regio worden nauwlettend in de gaten gehouden in de rest van het land. In het voorjaar staan er meer regionale verkiezingen op het programma.
  • Sinterklaas wordt volop gevierd, maar kan voor gezinnen met een laag inkomen lastig zijn. Organisaties die zich bezighouden met het inzamelen van speelgoed en cadeaubonnen voor kinderen in armoede, zien een enorme toename in het aantal aanvragen voor een ondersteuning bij Sinterklaas.

En dan nog even dit

Kickbokser Rico Verhoeven stelt in een interview met de NOS zijn fans gerust: 'Ik ga zeker nog paar jaar door'. Fans dachten dat hij als vechtsporter wellicht zou stoppen, omdat zijn acteercarrière steeds groter wordt. Volgend jaar speelt hij de hoofdrol in een actiefilm. "Als je leest dat ik kickboksen op een lager pitje ga zetten, dat klopt niet. Ik wil zeker nog wel een aantal jaar doorgaan met de allerbeste zijn"

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Verhoeven organiseert eerste fandag: 'Het zit ramvol, echt kippenvel'
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Fijne dag!

STER Reclame