ANP
NOS Wielrennen

Haak volgt Huck op als bondscoach baansprinters

Goed nieuws voor de Nederlandse baansprinters: de nieuwe hoofdcoach is gevonden. De man die de beste sprintploeg van dit moment naar nog meer successen moet leiden, heet Hugo Haak.

De 27-jarige Haak is de opvolger van de Duitser Bill Huck, die drie maanden geleden vertrok vanwege privéredenen. Haak was assistent van Huck en nam de afgelopen tijd al de honneurs waar.

Directeur Thorwald Veneberg ziet dat het sinds september goed gaat. "De jongens rijden goed, de dames rijden goed. Nu moeten we zorgen dat Hugo zo goed mogelijk zijn taak kan blijven doen."

Nieuws vanuit Berlijn: Haak volgt Huck op als baancoach

Haak was niet zo lang geleden zelf nog renner, maar hij zette eind 2017 noodgedwongen een punt achter zijn carrière wegens aanhoudende knieklachten. Als coach mist hij ervaring, maar zijn staf wordt binnenkort uitgebreid. "We hebben wel echt versterking nodig", weet Haak. "We zijn nu top van de wereld, maar we willen dat uitbreiden, nog professioneler worden."

De bond zoekt nog een data-analist en wat versterking in de staf. "Zodat we meer handen langs de baan hebben om iedereen te voorzien van hulp. Als we die stappen zetten, kunnen we ook in prestaties nog verder groeien."

'Nooit problemen met Hugo'

Matthijs Büchli is blij met de keuze van de KNWU. "Ze zijn na het vertrek van Huck op zoek geweest naar een andere hoofdcoach, want Hugo is natuurlijk wel onervaren. Maar ik moet zeggen: ik heb er nooit problemen mee gehad. Ik heb eigenlijk vanaf het begin gewild dat hij zou blijven. Ik wilde niet nog weer iemand anders richting de Spelen van Tokio."

In de aanloop naar de vorige Spelen, in 2016 in Rio de Janeiro, was Haak zelf nog een kandidaat om met de teamsprinters mee te gaan, maar hij viel op het laatste moment af.

ANP
Haak (r) ondersteunt Hoogland tijdens de WK baan in Apeldoorn. Links soigneur Thijs Geurts

Dat Haak nu vanuit de sprintploeg zelf doorstroomt naar het bondscoachschap, blijkt een voordeel. Het klikt. De ploeg werd in maart in Apeldoorn wereldkampioen en dit seizoen pakte het bondsteam al drie keer goud tijdens wereldbekerwedstrijden.

Al vindt Jeffrey Hoogland het ook soms wel even lastig dat zijn vriend nu opeens wat afstand neemt. "Maar hij neemt zijn functie als coach serieus. Dat is natuurlijk ook heel mooi, het werkt wel heel goed."

'Elke training maken we elkaar beter'

Het team dat vrijdag een nieuw Nederlands record reed en goud pakte, bestond uit Nils van 't Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen. Maar mocht één van die drie onverhoopt wegvallen voor een groot toernooi, dan zijn er vier kandidaten die de leegte moeiteloos kunnen opvullen.

NOS
Hugo Haak geeft Harrie Lavreysen de laatste instructies voor de halve finales van het keirintoernooi

Naast bovengenoemd trio is ook Sam Ligtlee een kandidaat. Hij reed vrijdag in Berlijn de kwalificaties op de teamsprint. Daarnaast rijden er bij het commerciële BEAT-team nog drie Nederlanders die kunnen invallen: Theo Bos, Büchli en Roy van den Berg. Hoogland: "Iedereen heeft zo'n hoog niveau, elke training maken we elkaar weer beter."

Luxeprobleem

Büchli, die in Rio zilver pakte op de keirin, ziet er een luxeprobleem in. "Het is een apart verhaal qua concurrentie. Je hebt maar drie man die naar de Spelen gaan. In principe gaan er ook maar drie man naar het WK teamsprint. Op de vorige wereldbekers zie je dat Nederland eerste en tweede wordt met twee teams. Dus dat is wel een interessant puntje."

"We horen eigenlijk allemaal op het WK thuis of op de Spelen." Aan Haak en de nieuwe staf om dat luxeprobleem te tackelen in de komende twintig maanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl