Pirmin Blaak en Sam van der Ven tijdens een interview in 2017 NOS

Eindelijk krijgt Blaak hoofdrol in Oranje: 'Zeven jaar op gewacht'

tijd van publicatie

Ruim twee jaar mochten Pirmin Blaak en Sam van der Ven om en om het doel van het Nederlands hockeyteam verdedigen, maar drie weken geleden heeft bondscoach Max Caldas dan toch de knoop doorgehakt. Tijdens het WK hockey, dat vandaag voor Nederland begint, is Blaak eerste keeper.

"Er viel wel een last van mijn schouders", vertelt de 30-jarige Blaak, die zeven jaar tweede doelman was bij Oranje achter Jaap Stockmann. "De keuze geeft veel vertrouwen en dat heb je toch nodig als keeper, in welke sport dan ook. Nu sta ik in het doel en kan ik in de wedstrijd groeien."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Opluchting en trots bij Blaak, maar even slikken voor Van der Ven

Hij heeft langer dan verwacht op die kans moeten wachten. "Toen Stockmann stopte met keepen, leek de weg vrij voor mij, maar Caldas wilde beide keepers in strijd met elkaar zien."

De tactiek van de bondscoach was vervolgens om Blaak en Van der Ven bij toerbeurt te laten keepen. Dat begon met steeds elk een kwart, daarna elk een halve wedstrijd en vervolgens om en om een wedstrijd.

Goede vrienden

Het heeft zowel Blaak als Van der Ven veel gebracht. "Vroeger speelde ik één keer in de vier, vijf maanden een wedstrijd en dan tegen Schotland", aldus Blaak. "Dan deed je niet echt ervaring op. Maar nu speelden we allebei tegen Australië of Argentinië. Dat heeft ons allebei beter gemaakt."

Toen Caldas zijn aanpak bekendmaakte, spraken Blaak en Van der Ven af om goede vrienden te blijven, ongeacht wat er zou gebeuren. "We zeiden tegen elkaar: op trainingen doen we soms dingen die niet kunnen en ben je weleens boos op elkaar, maar buiten de training gaan we goed met elkaar om en zijn we goede collega's."

Pirmin Blaak na België-Nederland bij de EK hockey in 2017 ANP

Voor Blaak, die in 2016 overstapte van Rotterdam naar Oranje-Rood, komt een droom uit. "Ik ben trots en ik ga er hard voor werken om eerste keeper te blijven. Het is geweldig om samen met mijn vrienden om de prijzen te spelen."

HGC-keeper Van der Ven, één jaar jonger dan zijn concurrent, moest wel even slikken na het telefoontje van Caldas. "Het was een duidelijke boodschap. Ik vind het heel jammer, want het was geen leuk bericht. Nu doe ik een stapje terug. Het is zoals het is."

De keuze voor Blaak betekent overigens niet dat hij vanaf nu de vaste doelman van Oranje is. "Max heeft gezegd: het is alleen voor dit toernooi. Ik moet elk toernooi presteren, net als de andere jongens. Spitsen krijgen ook nog niet te horen dat ze al zeker zijn van de Olympische Spelen."

Van der Ven: "Hopelijk worden na het WK de kaarten weer opnieuw geschud."

Sam van der Ven na een wedstrijd van Oranje tegen Argentinië in 2018 ANP

Blaak snapt dat Caldas' keuze een grote teleurstelling is voor Van der Ven. "Ik snap het helemaal, want ik zat zelf jarenlang op die plaats. Dus daar hebben we het weleens over, want ik wil ervoor zorgen dat ik hem kan steunen vanuit mijn rol. Ik zat zelf zeven jaar op dat bankje."

Uitdagingen veranderen

Desondanks heeft Van der Ven nog steeds veel zin in het toernooi. "Het wordt mijn eerste WK, dus ik kijk ernaar uit. Ik moet wel mijn uitdagingen veranderen, maar ik ga er nog steeds heen om het team te steunen. Ik ben onderdeel van het team en ik wil gewoon mijn bijdrage leveren waar dat mogelijk is."

Voor Nederland, dat in 1998 voor het laatst wereldkampioen werd en vier jaar geleden in de finale boog voor Australië, begint het toernooi vandaag tegen Maleisië. Blaak: "Ik speel al tien, elf jaar met die jongens en het is heel fijn dat ik straks mee het veld op mag. Dat ik niet altijd aan de zijkant hoef te zitten. Daar kijk ik echt naar uit."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

WK hockey live bij de NOS

STER Reclame