Wekdienst 1/12: gele hesjes in Nederland en ontmoeting Trump en Xi

AFP

Goedemorgen! Vandaag ontmoeten de presidenten Trump en Xi elkaar op de G20-top. En via Facebook is opgeroepen tot een 'gele-hesjes-protest' in Den Haag, Groningen en Nijmegen, voor het eerst in Nederland.

Vanochtend trekt een neerslaggebied vanuit het westen over het land. De bewolking overheerst en de temperatuur loopt langzaam op. Vanavond ligt het kwik op veel plaatsen rond 9 of 10 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Een bijzondere ontmoeting vandaag op de G20-top, die gisteren is begonnen. De presidenten Trump en Xi ontmoeten elkaar op een moment dat de verhoudingen tussen de VS en China slecht zijn. Beide leiders slaan elkaar om de oren met importheffingen.
  • De 'gele hesjes' zeggen vandaag te gaan demonstreren in Den Haag, Groningen en Nijmegen. Hoeveel mensen erop afkomen is niet duidelijk. Op Facebook wordt opgeroepen te protesteren tegen verhoging van accijnzen, maar ook voor een ander zorgstelsel en een basisinkomen.
  • Ook wordt vandaag op driehonderd plaatsen de noodklok geluid voor het klimaat. De klokken van de Martinitoren in Groningen, de Westertoren in Amsterdam en de Sint Janskerk in Maastricht doen bijvoorbeeld mee. Het is een signaal in de aanloop naar de klimaattop in Polen, die op maandag begint.
  • En in de eredivisie spelen vandaag: AZ tegen Willem II, Vitesse tegen Emmen en De Graafschap tegen PEC. De duels zijn te volgen in het liveblog op NOS.nl en op NPO Radio 1.

Wat heb je gemist?

Oud-president George H.W. Bush is overleden. Hij is 94 jaar geworden. Bush senior was de 41e president van de Verenigde Staten, van 1989 tot 1993. Onder hem kwam er een eind aan de Sovjet-Unie en de Duitse deling, gebeurtenissen waar de VS terughoudend op reageerde. Zijn grootste succes was de overwinning in de Golfoorlog in 1991.

George H.W. Bush in de Oval Office, in de herfst van 1989 Hollandse Hoogte | Zuma Press

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Paralympisch snowboarder Merijn Koek werd begin november bestolen van zijn kunstbeen. Een inbreker had de beenprothese, waarmee Koek kan snowboarden, uit zijn auto meegenomen. Via een crowdfundingsactie heeft hij nu bijna genoeg geld voor een nieuwe prothese, meldt RTV Utrecht. Gisteren kreeg hij ruim 2000 euro.

RTV Utrecht
@rtvutrecht
Flinke opsteker voor paralympische snowboarder na gestolen kunstbeen https://t.co/jJlXksKXQi #utrecht
3 weken geleden

Fijne dag!

STER Reclame