Getransformeerd 'Roompot-Charles' kiest voor ervaring in plaats van opleiden

Van een klein Nederlands talentenploegje dat er elke wedstrijd ambitieus invliegt tot een gevestigde ploeg die af en toe aan een grote ronde gaat meedoen. Dat is de beoogde transformatie die Roompot-Charles in 2019 moet ondergaan.

Drie jaar geleden kregen onder anderen Dylan Groenewegen, Antwan Tolhoek en Taco van der Hoorn hun kans bij het toenmalige Roompot-Nederlandse Loterij. Een kans die zij ook daadwerkelijk grepen. Nu gaat de formatie samen met Veranda's Willems-Crelan verder onder de nieuwe naam.

Ergens doet het afscheid van de louter Nederlandse inbreng een beetje pijn. Het team bestaat nu uit twaalf Nederlanders en zes Belgen.

'Wielersport veranderd'

Manager Michael Zijlaard legt uit. "Wat je ziet, is dat de wielersport in Nederland de afgelopen vier jaar wel heel erg veranderd is. Toen wij begonnen, waren we als Nederland wel oké, maar tegenwoordig voeren we het internationale wielrennen zo'n beetje aan."

"Je ziet ook dat de grote talenten nu meer keuze hebben. Om naar Sunweb te gaan, om naar Lotto-Jumbo te gaan. Wij moeten het toch een beetje hebben van de jongens die de grote ploegen niet zien, maar wel goed zijn en die graag naar ons toe willen komen."

Lars Boom, Maurits Lammertink en Michael van Staeyen bij de presentatie van Roompot-Charles Orange Pictures

De ambitie van de hoofdsponsor reikt nu verder dan alleen opleiden. En dus is er gekozen voor meer ervaring en power in de ploeg. De 37-jarige Pieter Weening en nieuwkomer Lars Boom, inmiddels ook al 32, zijn bekende namen.

Zijlaard verklaart de komst van Boom. "Wij geloven in hem. Hij krijgt bij ons de vrijheid om zijn eigen programma te rijden. Sommige wedstrijden kan hij echt onze kopman zijn. We zien het aan Weening, die nog een paar keer heel goed scoort bij ons. We hopen dat Lars dat ook op die manier kan doen."

Wildcards

Roompot-Charles, met ploegleiders Jean-Paul van Poppel, Erik Breukink en Michael Boogerd, is daarbij wel afhankelijk van wildcards voor de klassiekers en grote rondes. Zijlaard heeft daar wel vertrouwen in.

"We hebben over de laatste jaren niet te klagen. Volgens mij hebben we in de bekendere klassiekers wel mogen starten. Soms wisselt het: wel Parijs-Roubaix, geen Luik-Bastenaken-Luik. Met Lars in onze ploeg hopen we natuurlijk volgend jaar sowieso op Parijs-Roubaix."

STER reclame