Zwemles wordt soms betaald uit het budget voor arme jongeren ANP

Noord-Hollandse gemeenten gebruiken geld dat ze van het Rijk krijgen om arme jongeren te ondersteunen massaal voor andere zaken. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws.

De omroep vroeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur alle 48 Noord-Hollandse gemeenten hoeveel geld ze in 2017 hebben gekregen en hoe dat besteed is. De gemeenten ontvingen samen zo'n 15 miljoen euro.

Het gaat om de zogeheten Klijnsma-gelden: sinds 2017 krijgen alle Nederlandse gemeenten samen 85 miljoen euro voor de bestrijding van armoede bij kinderen.

De Noord-Hollandse gemeenten gaven van de 15 miljoen euro vorig jaar ruim 2 miljoen euro niet uit; het meeste werd doorgeschoven naar 2018.

In Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland bleef het budget ongebruikt omdat er te weinig ambtenaren waren om beleid te maken. En Bergen heeft nog steeds 13.000 euro liggen, waarvoor nog geen beleid is bedacht.

Lid van sportclub of muziekschool
Anderen gebruikten het om de reservepot van het sociaal domein te vullen, omdat armoede daar deels onder valt. Maar ook werd het volledige budget een enkele keer aan de algemene middelen toegevoegd.

Dit gebeurde in Beemster en Ouder-Amstel. In Aalsmeer, Amstelveen, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Heemstede ging een deel van het bedrag naar de algemene middelen.

Gemeenten die het budget hebben uitgegeven aan jongeren, deden dat veelal via het Jeugdfonds Sport & Cultuur, dat jongeren ondersteunt om lid te kunnen worden van een sportclub of bijvoorbeeld een muziekschool.

Computerregeling

Verder betaalden ze er veel fiets- en computerregelingen of zwemlessen van. Ook waren vergoedingen voor schoolkosten erg populair, net als bonnen voor kleding of uitjes.

Toch gaat het geld niet altijd als extra budget naar jongeren in armoede. Zo wordt het soms gebruikt om tekorten op algemeen armoedebeleid te dichten, of bezuinigingen af te wenden.

Oormerken

Het kwam ook voor dat gemeenten reeds bestaand armoedebeleid ermee financierden, waardoor er niks extra's beschikbaar kwam voor jongeren. En in Schagen werd het geld uit 2017 uiteindelijk in 2018 besteed om een pilot-project te financieren om het gebruik van drugs, alcohol en sigaretten onder jongeren te verminderen.

Kamerleden van SP en de PvdA zeggen in een reactie op het onderzoek dat ze de staatssecretaris van Sociale Zaken willen dwingen om het geld te oormerken. Dat betekent dat gemeenten het geld dan alleen nog aan armoedebestrijding mogen besteden.

STER reclame