President Porosjenko bezocht gisteren troepen bij de grens met Rusland
NOS NieuwsAangepast

Duitsland wijst verzoek Oekraïne om militaire steun af

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Maas zegt dat Duitsland geen marineschepen naar de Zwarte Zee stuurt. De Oekraïense president Porosjenko had daar om gevraagd, omdat hij bang is dat Rusland de toegang tot de Zee van Azov afsluit, na het incident van zondag met drie Oekraïense marineschepen bij de Krim.

"Ik begrijp de zorgen van Oekraïne", zei Maas. Hij noemde de Russische actie van zondag buitenproportioneel en zonder rechtsgrond.

"Maar we willen geen militarisering van dit conflict, wij willen dat er een politiek proces op gang komt." Dat heeft hij ook aan zijn Russische collega Lavrov laten weten.

G20

Bondskanselier Merkel liet zich eerder in soortgelijke bewoordingen uit. Zij zal de beschieting en de inbeslagname van de Oekraïense schepen opnemen met president Poetin als zij hem het komend weekend ontmoet op de G20 in Argentinië. Ze wil dat Rusland de schepen en hun bemanningen onmiddellijk vrijlaat.

Merkel zei dat alle landen, ook als ze dicht bij Rusland liggen, recht hebben op een eigen ontwikkeling. Behalve Oekraïne noemde ze Georgië, Moldavië, Azerbeidzjan en Armenië.

Merkel sprak op het Duits-Oekraïens Economisch Forum in Berlijn

Rusland nam zondag drie Oekraïense schepen in beslag die vanaf de Zwarte Zee de Zee van Azov wilden binnenvaren. Ze moesten daarbij onder de brug door die Rusland met de door Rusland geannexeerde Krim verbindt. Rusland zegt dat de Oekraïners zonder toestemming Russische wateren waren binnengegaan.

Rusland steunt de etnische Russen in Oost-Oekraïne die eigen republieken hebben uitgeroepen. Oekraïne is bang dat Rusland zich na de Krim en Oost-Oekraïne ook de Zee van Azov zal toe-eigenen. "Ook Duitsland moet zich afvragen wat Poetins volgende stap zal zijn", zei Porosjenko tegen Bild.

Een woordvoerder van het Kremlin zegt dat de oproep duidelijk aantoont dat Porosjenko de spanning verder wil laten oplopen, omdat hij daar bij de verkiezingen in maart voordeel van zou hebben.

Bosporus

Volgens de regeringsgezinde Oekraïense krant Pravda heeft Oekraïne Turkije gevraagd de toegang voor Russische schepen tot de Bosporus af te sluiten. De Bosporus is de voor Rusland zeer belangrijke verbinding tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee.

De kans dat Turkije deze stap zet, wordt klein geacht. De Turkse president Erdogan wil wel bemiddelen in het conflict tussen Oekraïne en Rusland.

Volgens het Russische persbureau Interfax wil Rusland volgend jaar op de Krim een nieuw radarstation bouwen dat ballistische raketten en kruisraketten kan detecteren.

Gisteren werd bekend dat Rusland nog voor het einde van het jaar nog een S-400-luchtafweersysteem op de Krim zal plaatsen. Daarvan staan er al drie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl