Schaker Magnus Carlsen heeft zijn wereldtitel met succes verdedigd. De 27-jarige Noor sloeg in de tweekamp met Fabiano Caruana genadeloos toe in de tiebreak.

Omdat er na twaalf klassieke partijen, die alle in remise eindigden, nog geen winnaar was in Londen, moesten rapid-partijen voor de beslissing zorgen. Daarin hadden de schakers per persoon per partij in totaal 25 minuten de tijd. Per zet kwamen er nog eens tien seconden bij.

Titelhouder Carlsen werd vooraf al als favoriet bestempeld voor de rapid-partijen, omdat hij sneller beslissingen neemt dan zijn Amerikaanse uitdager en eerste staat op de rapid-ranking.

Geen verrassingen

De Noor maakte zijn favorietenrol helemaal waar. In de eerste rapid-partij verraste hij Caruana, de nummer acht van de ranglijst, in de opening. De Amerikaan kwam nog wel sterk terug, maar maakte een blunder in het toreneindspel, waardoor het 1-0 werd voor Carlsen.

Caruana trad in de tweede rapid-partij aan met wit en hield aanvankelijk keurig stand.

Fouten Caruana breken hem op

Carlsen verdedigde echter secuur, speelde uiterst constant en wachtte rustig op een fout van Caruana. Die kwam er met de 27ste zet en na 28 zetten had de Noor zijn tweede zege binnen.

Caruana moest daarna de derde partij winnen om nog een kans op de titel te behouden. Hij was agressiever, maar kreeg Carlsen niet aan het wankelen. Caruana bleef echter vol voor de winst gaan, maar een fout met de 43ste zet leverde hem een derde en beslissende nederlaag op.

'Sterkste tegenstander'

Schaakkenner Hans Böhm heeft genoten van de wereldtitelstrijd. "Vandaag was een heerlijke dag en Carlsen was beduidend beter, maar hij heeft Caruana niet weten te verslaan in de reguliere bedenktijden. Na afloop van de tiebreak gaf hij Caruana ook alle credits. Carlsen noemde hem zelfs zijn sterkste tegenstander tot nu toe."

'Carlsen is de Messi van het schaken' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Carlsen werd in 2013 wereldkampioen nadat hij in de tweekamp Viswanathan Anand had verslagen. Een jaar later verdedigde hij met succes zijn titel tegen Anand en in 2016 deed Carlsen dat opnieuw door de Rus Sergej Karjakin te verslaan. Dat gebeurde overigens, net zoals dit jaar tegen Caruana, in een tiebreak.

"Carlsen blijft nu sowieso twee jaar wereldkampioen", weet Böhm, die ook ziet dat het schaken wellicht moet veranderen. "Deze uitslag is gewoon irritant. De discussie over de opzet van de WK-tweekamp komt nu op en deze wordt ook heel serieus genomen", blikt hij vast vooruit op eventuele veranderingen in de toekomst.

STER reclame