ANP

Slob vindt schelden tegen docenten onacceptabel

time icon

Minister Slob vindt het onacceptabel dat docenten op middelbare scholen worden uitgescholden of geïntimideerd "De school moet een veilige plek zijn, ook voor docenten", zegt hij.

De minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs reageert op een onderzoek waaruit blijkt dat een kwart van de docenten weleens vervelende ervaringen met leerlingen heeft en dat leerlingen soms zelfs fysiek geweld gebruiken.

Slob zegt dat hij het probleem al kende. Uit onderzoek dat zijn ministerie in 2016 en 2017 liet uitvoeren kwamen vergelijkbare cijfers naar voren. Er bleek toen ook dat schelden en intimideren op alle schooltypes voorkomt, van vmbo tot vwo.

Hij vindt dat op zich niet verbazingwekkend. "Je ziet de hele samenleving verruwen en dat gaat niet aan de scholen voorbij." Maar hij wil dat het nooit geaccepteerd wordt.

Schelden kan heel erg veel pijn doen. Er zijn mensen die tien, twintig, dertig jaar later nog weten wat er op een bepaald moment tegen hen gezegd is

Minister Slob

Schelden is niet normaal en doet wel degelijk pijn, meent hij. "Er zijn mensen die tien of dertig jaar later nog weten wat er op een bepaald moment tegen ze gezegd is."

Slob wil dat het probleem bespreekbaar wordt en "dat er geen taboe op rust". Hij vindt dat iedereen die betrokken is zich moet inzetten voor een veiliger klimaat op school: schoolleiding, docenten, leerlingen en ouders. "We moeten het niet als een vanzelfsprekendheid zien, maar elkaar erop aanspreken: dit zijn niet onze manieren, zo gaan we niet met elkaar om."

De minister verwijst ook naar de Stichting School en Veiligheid, waar docenten en leerlingen terecht kunnen. Die stichting is vanuit de overheid opgezet en ondersteunt scholen bij het bevorderen van een veilig klimaat.

STER Reclame