ANP

Goedemorgen! In Limburg wordt een heel groot wildraster aangelegd om wilde zwijnen buiten te houden en de Nieuwe Kerk in Den Haag krijgt een Nobelprijswinnaar te gast.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Vandaag trekt er vanuit het zuidwesten regen over het land. De temperatuur stijgt langzaam van rond het vriespunt naar zo'n 5 graden in Groningen tot 10 graden in Zeeland. Er waait een matige, aan zee soms krachtige wind.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Als het weer ditmaal niet wéér spelbreker is - zoals vorige week het geval was - lanceert een raket van het Amerikaanse bedrijf SpaceX vanavond onder meer een in Nederland gemaakte en bedachte satelliet.
  • In Midden-Limburg, bij de grens met Duitsland, wordt het startsein gegeven voor de aanleg van een 30 kilometer lang wildraster. Dat moet ervoor zorgen dat wilde zwijnen bij onze oosterburen blijven. Die veroorzaken in Limburg namelijk ongelukken met auto's, schade aan de landbouw en een vergroot risico op varkenspest.
  • De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede bezoekt de Nieuwe Kerk in Den Haag. Het gaat om de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege. Hij is expert op het gebied van hulp aan vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld.

Wat heb je gemist?

Ruim een kwart van de docenten op de middelbare school is het afgelopen jaar uitgescholden, geïntimideerd of het slachtoffer geworden van fysiek geweld. Dat blijkt uit een enquête van DUO Onderwijs-onderzoek en Advies.

De agressie komt op alle onderwijsniveaus voor, maar docenten op het vmbo komen er het vaakst mee in aanraking. Verder blijkt dat bijna 40 procent van de leraren te maken heeft gehad met een leerling die stoned op school kwam. En 10 procent van de docenten zegt dat een leerling het afgelopen jaar een wapen heeft meegenomen naar school.

Aanvullend op het onderzoek hield NOS Stories via Instagram een enquête onder bijna 10.000 scholieren. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van hen wel eens meemaakt dat leraren worden uitgescholden.

Brokstukken van het toestel van Lion Air worden onderzocht AFP

Ander nieuws uit de nacht:

  • Systeem ramptoestel Lion Air drukte neus voortdurend naar beneden: de voorkant ging voortdurend naar beneden door verkeerde informatie van sensoren in de Boeing. Volgens The New York Times en Bloomberg blijkt dat uit een eerste rapport van de Indonesische autoriteiten dat later vandaag wordt gepubliceerd.
  • Acteur Manfred de Graaf (79) overleden: hij werd in de jaren 80 vooral bekend als dokter Hans Lansberg in de populaire televisieserie Zeg 'ns Aaa. De Graaf was sinds begin dit jaar ongeneeslijk ziek, maar hield dit stil voor de buitenwereld. Hij wilde sterven in stilte, 'als de onaantastbare Manfred', zei zijn dochter tegen De Telegraaf.
  • Schadevergoeding van NS is 'erkenning voor Holocaust-slachtoffers': de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité is blij met het nieuws dat de NS geld gaat betalen aan overlevenden en nabestaanden van de Holocaust. Hij hoopt dat de nog levende slachtoffers en nabestaanden snel worden opgespoord.

En dan nog even dit:

De Amerikaanse zanger Stevie Wonder geeft een benefietconcert voor slachtoffers van de bosbranden in Californië. Het concert is op 9 december in Los Angeles. Bezoekers van het concert wordt gevraagd speelgoed of andere cadeautjes mee te nemen.

Zondag is nog een evenement waar geld wordt opgehaald voor de slachtoffers: bij dit One Love Malibu Festival zijn optredens van onder andere Katy Perry, Gwen Stefani en Chris Martin van Coldplay.

Fijne dag!

STER reclame