Hillenburg (links) en Passchier tijdens hun ontmoeting in 2006 Nadine Maas

De bedenker van de succesvolle tekenfilmserie SpongeBob SquarePants is op 57-jarige leeftijd overleden. "Het personage dat Stephen Hillenburg heeft bedacht, zal nog tot in de lengte der dagen herinnerd worden", zegt acteur Lex Passchier, de stem van SpongeBob in Nederland.

Ruim 15 jaar is Passchier de stem van de hoofdpersoon in de kinderserie. De teller staat bijna op 250 afleveringen. "Ik ben Hillenburg heel erg dankbaar dat ik dit mag doen, want deze rol is de kers op de taart. Vreselijk dat hij zo jong is gestorven."

Bekijk in deze YouTube-video hoe Passchier de stem van Spongebob inspreekt:

Het droevige nieuws deed Passchier terugdenken aan zijn ontmoeting met de bedenker van de gele zeespons. In 2006 sprak hij Hillenburg op een animatiefestival in Utrecht. "Dat was een leuke en heel aparte ontmoeting."

De Amerikaan tekende op verzoek van de aanwezigen een SpongeBob op een bord. Daarna vroeg hij Passchier hoe die in het Nederlands klinkt. De acteur liet op zijn beurt het bekende SpongeBob-lachje horen. "Dat klonk voor hem heel gek. Hij was de Amerikaanse versie gewend, maar hij kon er wel om lachen."

Passchier vroeg Hillenberg of hij persoonlijk toestemming moet geven als de show weer in een nieuw land wordt uitgezonden. "Daar heb ik helemaal niets over te zeggen, antwoordde hij."

De Amerikaan bleek geen eigenaar te zijn van de rechten van de serie. Hij vertelde de Nederlander dat hij het idee voor de tv-serie als student aan zender Nickelodeon had verkocht. "Niemand dacht dat het zo'n enorm succes zou worden."

Maar dat werd het wel. De serie wordt inmiddels uitgezonden in 200 landen. Er verschenen meerdere films en in 2016 kwam er zelfs een SpongeBob SquarePants-musical op Broadway. De merchandise heeft wereldwijd miljarden dollars opgeleverd.

Hij kreeg niets van de opbrengst van elke verkochte mok of t-shirt.

Lex Passchier

Volgens Passchier baalde Hillenberg er wel een beetje van dat hij de rechten niet meer in handen had. "Hij kreeg niets van de opbrengst van elke verkochte mok of t-shirt, maar aan de andere kant: hij heeft het idee voor een mooi bedrag verkocht en het had ook niets kunnen worden. Dat is de gok die hij had genomen."

Inmiddels is Passchier vooral actief als producent en schrijver in de tv-wereld. Toch maakt zijn acteerwerk als gele spons nog altijd de meeste indruk op mensen. "Als ik dat vertel dan kijkt iedereen me aan alsof ik een soort Sinterklaas ben. Het is voor fans onwerkelijk dat ik die stem heb."

Hij gebruikt zijn SpongeBob-stemmetje wel eens als hij iemand belt. Maar vreemden op deze manier aanspreken op straat, dat doet hij nooit meer. "Een keer maakte ik die fout", zegt Passchier lachend. "Ik zag een jongen van 8 of 9 op straat met een SpongeBob-shirt aan. Ik zei: ik ben de stem van SpongeBob. Maar de jongen raakte ervan in de war. En die moeder ernaast dacht: wat is dit voor figuur?"

STER reclame