Mogi Bayat op de tribune van Anderlecht tijdens de play-offs van het seizoen 2017/18 Pro Shots

De laatste drie verdachten die nog vastzaten in het onderzoek naar witwaspraktijken en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal, mogen van de rechter onder voorwaarden de gevangenis uit.

Na betaling van een vastgestelde borgsom (150.000 euro volgens Belgische media) is spelersmakelaar Mogi Bayat weer op vrije voeten. Ook advocaat Laurent Denis en financieel directeur van KV Mechelen Thierry Steemans zitten niet meer vast.

Het drietal werd opgepakt bij een grote politieactie in oktober. Ze zijn belangrijke verdachten in het grootschalige onderzoek naar fraude en omkoping in het Belgische voetbal. Het uitpuilende strafdossier heeft de titel 'Propere Handen'.

Steun Bayat

Makelaar Bayat is een bekende naam in het Belgische voetbal. De zaakwaarnemer heeft veel cliënten bij grote clubs in België, zoals Anderlecht, Club Brugge en Racing Genk. Bayat wordt onder meer verdacht van zelfverrijking. Het geld zou via een rekening van voormalig advocaat Denis zijn weggesluisd.

In de afgelopen weken kreeg Bayat steunbetuigingen van verschillende voetballers. Onder anderen Anderlecht-aanvoerder Adrien Trebel ­(Anderlecht) kruiste begin november zijn armen na een goal tegen Waasland-Beveren. Door het symbool van handboeien te maken stak hij de familie van zijn zaakwaarnemer een hart onder de riem.

Anderlecht-aanvoerder Adrien Trebel steunt spelermakelaar Mogi Bayat met een handboeigebaar tegen Waasland-Beveren Pro Shots

Een week geleden werd de andere spil in het Belgische fraudeschandaal, voetbalmakelaar Dejan Veljkovic, al onder strenge voorwaarden vrij gelaten. De Servische makelaar gaat als 'spijtoptant' samenwerken met justitie in ruil voor strafvermindering.

Ook Club Brugge-trainer Ivan Leko, een goede bekende van Veljkovic, zat enige tijd vast vanwege mogelijke betrokkenheid bij witwaspraktijken.

Matchfixing

Naast het fraude-onderzoek heeft de Belgische politie ook aanhoudingen verricht in een onderzoek naar matchfixing. Onder anderen topscheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten werden opgepakt. Enkele bestuurders van KV Mechelen zouden vorig seizoen gepoogd hebben het verloop van de degradatie play-offs te beïnvloeden.

In de afgelopen weken arresteerde en ondervroeg de Belgische justitie 22 personen als verdachten. Het onderzoek loopt nog.

STER reclame